Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Mjölkbonde driver hållbart jordbruk med Guds hjälp

Han var först i Norrbotten med att leverera KRAV-mjölk och har tilldelats LRF Mjölks guldmedalj – den högsta utmärkelse som finns för att ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Han producerar ekologisk mjölk och kött, har solpaneler på ladugårdstaket och kör elbil.

Vittnesbörd · Publicerad 11:30, 13 mar 2020

Nils-Olof Rehnman är den kristna bonden som med mod och utvecklingslust har byggt upp ett välmående ekologiskt jordbruk.

– För mig handlar det om att vi är satta att förvalta Guds skapelse. Det här är mitt sätt.

Nils-Olof hade tänkt sig en teknisk yrkesbana men insåg att det trots allt var jordbruk han ville ägna sig åt. 1990 tog han över föräldrarnas gård i Ale, tre mil från Luleå. Sedan 2011 har han hustrun Liselotte vid sin sida i företaget, plus en heltidsanställd dräng.

– Vi lantbrukare är företagare på gott och ont. Vi har en viss frihet men är samtidigt låsta med djuren, så det är skönt att inte vara ensam.

1988 brann ladugården ner. Det var en tung tid för Nils-Olof och hans pappa. De fick tre miljoner från försäkringsbolaget, men byggföretagens offerter låg en miljon mer. 

– Då vände vi oss till Gud och fick svaret: ”Ni klarar det här själva”. Jag var 24 år och grön på området, men jag blev projektledare och så lejde vi snickare, berättar Nils-Olof.

– När vi började bygga gick allt jättebra och vi fick känna att Gud var med oss i detta. Generellt är man nog för dålig på att be om Guds ledning, påminner sig Nils-Olof när han tänker tillbaka på byggundret.

Redan i början av 90-talet började Nils-Olof av ideologiska skäl lägga om till alternativ odling utan konstgödsel. 2001 gick han över till helt ekologiskt jordbruk och ansökte om KRAV-certifiering. 

Det ideologiskt rätta visade sig även vara det mest lönsamma, och mycket av inkomsterna investerar Nils-Olof i utrustning som gör gården ännu mer miljövänlig. Bland annat har han installerat solpaneler på ladugårdstaket och en ”slang­ramp­spridare” som låter gödslet gå rakt ner i backen i stället för att kväve ska dunsta i luften. 

– Varje vecka kör vi ut ekologiska köttlådor till kunder, och mer än en blir förvånad över att vi kommer körande i en elbil, säger Nils-Olof. 

– Men snabbt förstår de kopplingen mellan viljan att driva ekologiskt jordbruk och att köra fossilfritt. 

Vad motiverar dig att vara miljövänlig?

– Jag har väl alltid tyckt att vi är satta att förvalta vår skapelse och ska göra vårt bästa för att hushålla med resurser. 

Nils-Olof började lägga om till ekologiskt jordbruk redan innan det började pratas om koldioxid. I slutet av 80-talet gick han en kurs i alternativ odling och tänkte sin vana trogen att ”man kan ju alltid testa”.

Först såg han det som en utmaning att se om det gick att driva jordbruk utan konstgödsel. 

– Det går åt mycket fossil energi till att tillverka konstgödsel, förklarar han.

Ett litet EU-bidrag blev den lilla morot som Nils-Olof behövde för att påbörja resan mot ekologiskt jordbruk. 2001 lade han om hela gården, men i fem års tid levererade han ekologisk mjölk utan att få ett öre extra i ersättning. Så länge tog det innan Norrmejerier kunde förvalta eko­mjölk.

– Eftersom ekologiskt foder är dyrare var det ingen bra affär för mig under de åren, men jag trodde på det och höll ut.

Nils-Olof var först i länet med eko-jordbruk och bland de första som skaffade mjölkrobot. 

Varifrån kommer ditt mod att satsa?

(Prestigelösheten i hans svar motsvarar hans personlighet)

– Äh, det är ganska enformigt att ha jordbruk så därför måste man sikta framåt: Vad ska jag utveckla eller pröva nästa år? Annars skulle jag ledsna.

– Målet och belöningen är vetskapen om att gården får leverera bra och säker mat med liten miljöpåverkan, säger han.

När vi ses för den här intervjun ska Nils-Olof snart åka på Kristna bönders årskonferens ”Hållbarhet i Guds rike” i Örnsköldsvik. Den ligger rätt i tid och avstånd, tycker han. Han hoppas få inspiration och nya uppslag till bonderiet och ser fram emot att få besöka en flisfabrik.

– Och så vill jag träffa andra kristna bönder, fler likasinnade. Det kan vara bra att bli påmind om att lägga mer i Guds händer.

Ett tillfälle då Nils-Olof  var i Guds händer var när han föll 3,7 meter i en spannmålssilo, rätt ner mot betonggolvet.

– Fantastiskt nog landade jag på fötterna först. Jag klarade mig undan med en liten kotkompression, säger han med tacksamhet i rösten.

– Jag skulle dra åt en stropp och den gick av. Hade jag inte dragit snett hade jag inte fått rätt rotation, och då skulle jag ha landat på ryggen ...

Hållbart jordbruk och hållbarhet för bonden själv – kanske är det senare Nils-Olofs nya utmaning?

Jag har väl alltid tyckt att vi är satta att förvalta vår skapelse och ska göra vårt bästa för att hushålla med resurser.
Det ideologiskt rätta visade sig även vara det mest lönsamma.

Nils-Olof Rehnman

Ålder: 55 år

Familj: Frun Liselotte

Bor: Blomfeltsgården i Ale, Luleå kommun

Yrke: Jordbrukare

Gör: Ekologisk mjölk- och köttproduktion, växtodling 

Kör: Elbil (Tesla)

Läser: Bara på semestern (2–3 veckor/år)

Gillar: Att ta det lugnt och umgås

Församling: Betania (EFK) och Sörbyakyrkan (Svenska kyrkan/EFS)

Medlem i Kristna bönder sedan 15 år

Livsmotto: ”Allting ordnar sig.”

Deir Yassin – myten som bidrog till de palestinska flyktingarna

Israelkommentar Myten om den så kallade massakern i den ”fredliga” arabiska byn Deir Yassin i april 1948, strax... torsdag 2/4 00:00

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Coronapandemin. Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland... torsdag 2/4 13:50

Glöm inte bort att det finns en ren källa som inte Fienden kan komma åt.

Ledarkrönika I den här märkliga tiden är det en sådan tillgång att få söka tröst och styrka i Bibeln. Vi vet att... torsdag 2/4 00:00
E-tidning