”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Johnny Åbom vill göra goda avtryck i livet

I tonåren var Johnny Åbom en livsnjutare och stämningshöjare som alla vill vara tillsammans med. Och att han är en fixare i klass med Ernst Kirchsteiger och en hejare på att fixa sponsring har han visat prov på i sitt senaste projekt.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 14 sep 2021

Retreatgården Sjöhamra, som drivs av församlingen Arken, är en härlig och rofylld oas i Roslagen. Endast några mil från storstadens larm och brus finns denna fristad, som präglas av frid, vila och harmoni.

Här har Johnny Åbom och hans fru, Monica, haft sin bostad och projektbas de senaste åren. Nu upplever de att de är klara med sitt uppdrag här och förbereder sig för nästa steg i livet.

Man behöver inte umgås med Johnny särskilt länge förrän bilden av en handlingskraftig entreprenör och nätverkare träder fram. Han är full av energi och idéer, samtidigt som han klarar att hålla flera bollar i luften samtidigt. Det händer alltid saker omkring Johnny, vilket han har haft nytta av under sin tid på Sjöhamra. 

Men det var inget lätt beslut att flytta.

– Monica och jag var båda engagerade i Skandinaviska Turistkyrkan på Solkusten i Fuengirola i Spanien. Vi trivdes båda som fisken i vattnet, och en bonus var att Monica mådde mycket bättre fysiskt i det varma klimatet.

– Efter åtta vintersäsonger på Solkusten hade vi inga planer att lämna det uppdraget. Men då kom en återkommande tanke till mig som jag inte kunde komma undan, säger Johnny och ler.

Han hade kontakt med Församlingen Arken och visste om det renoveringsbehov som fanns på Sjöhamra gård. Trots att han hade fullt upp i Spanien upplevde han hur Gud talade till honom om att han behövdes på Sjöhamra.

Det var inget självklart val, inte det han helst ville göra just då, men han upplevde det som en kallelse från Gud. I början var han där ensam och jobbade, men till slut fick han också med sig Monica dit.

Just Guds väg, kallelse och vilja har haft högsta prioritet för Johnny i mer än femtio år nu.

Som tonåring var han en levnadsglad festprisse som ville ”leva livet”. I kompisgänget och under militärtjänsten var Johnny ett nav som det mesta cirkulerade omkring. Han var den påhittige stämningshöjaren som alla ville vara med.  

Trots att han växt upp i ett hem med varmt troende föräldrar förstod han aldrig vad den kristna tron i grund och botten innebar.

– Nej, jag hade aldrig fått grepp om att det kristna livet är en relation med Gud, utan för mig var det bara trista regler och traditioner. Redan i 13-årsåldern bestämde jag mig för att jag ville gå min egen väg, och där fanns tron inte med, berättar Johnny.

– Men en liten dörr lämnade jag ändå på glänt. Jag kunde inte lägga mig och sova utan att be bönen som mamma brukade be med mig och min syster, den välkända ”Gud som haver”.

Festandet tilltog mer och mer, och efter några år märkte Johnny att han successivt blivit alltmer beroende av alkoholen. Det kunde gå flera veckor utan en nykter dag, och han började märka att kroppen skakade av abstinens när han inte drack. Han mådde helt enkelt inte bra, och festandet med kompisarna var inte lika roligt längre.

Då minns han att hans mamma sagt att han kunde forma en egen bön, direkt till Gud.

– Tyst inom mig själv bad jag: ”Gud, om du finns, visa dig då för mig, så lovar jag att följa dig resten av mitt liv.” Jag kände direkt att något hände, det var som om ett nytt hopp tändes i mig, minns Johnny.

– När jag kom hem efter jobbet bubblade en ny glädje upp inom mig, djupare och mer långvarig än berusningen och festyran med kompisarna.

Det steg han då tog som 20-åring har han aldrig ångrat. Helt plötsligt öppnade sig trons insida och Johnny insåg att det fanns en skatt där, som han aldrig hade kunnat ana och som heller aldrig har tagit slut.

När han några dagar senare besökte en pingstkyrka, där ingen kände honom, fick han sin fortsatta livsväg utstakad. Johnny satt i kyrkan och upplevde det som om en 100-kilossäck lagts på hans rygg.

– Då hörde jag någon säga mitt namn tre gånger utan att någon omkring mig verkade reagera. Inom mig frågade jag Gud vad som var på gång. Svaret kom också det inom mig, och Herren sade: ”Du ska tacka Jesus.”

– När jag lydde den uppmaningen var det som om en stråle av ljus träffade mig och på en sekund var det som om allt gammalt bråte rensades ut ur mitt liv, för att det ge plats för något nytt. Det var verkligen häftigt, utbrister Johnny.

Inte så långt därefter träffade han en av sina lumparkompisar. När denne fick höra vad som hänt Johnny sade han förvånat: ”Du var då den siste jag trodde skulle bli religiös.” Det dröjde inte länge förrän Johnny fick epitetet ”reserv-Jesus”.

Han kom snart med i ett evangelisationsteam, med vilket han reste runt i olika sammanhang och vittnade om sin tro. I samband med det träffade han sin Monica och redan året efter var de gifta.

Det kanske inte är svårt att gissa att Johnny i sitt yrkesliv bland annat har varit en framgångsrik försäljare. Försäljaryrket har gett honom många kontakter med människor, såväl kunder som kollegor, och för Johnny är tron ingen ”statshemlighet”. Inte så att han pressar sin tro på någon, men den finns bara med på ett självklart sätt i det dagliga livet.

– Jag brukar säga att jag främst är evangelist, och det har jag med mig i vad jag än gör. Jag är ingen slätstruken person, utan där det händer något vill jag vara med, och överallt har jag Jesus med mig, säger Johnny glatt.

Det formligen sprudlar av energi omkring Johnny, som inte är typen som sitter på ett kontor hela dagarna. Han är den borne entreprenören och har en särskild gåva att få saker att hända.

Hans glada humör och levande tro innebär dock inte att han inte också mött svåra prövningar i livet, men Johnny betonar att Gud varit trofast i alla lägen.

Johnny är en tusenkonstnär och utöver sin ledarförmåga och skicklighet att ro projekt i hamn är han också en mångsidig hantverkare. Hans livsinställning är att ”problem är till för att lösas”. Om han inte vet riktigt hur en arbetsuppgift ska utföras så konsulterar han någon i sitt stora nätverk och då brukar det lösa sig.

– I jobbet med upprustningen av Sjöhamra gård har jag haft nytta av alla erfarenheter jag skaffat mig under livets gång. Olika företag jag haft kontakt med i mina jobb har generöst bidragit med byggnadsmaterial som annars skulle ha kostat stora summor.

Johnny vill också lyfta fram de insatser som gjorts av företagarna Dan Norén och Joshua Johansson, som bidragit med såväl material som eget arbete.

Johnny visar runt i de trivsamma och ändamålsenliga utrymmena i huset. Här finns kök, matsal, samlingsrum, kapell och trivsamt inredda enkel- och dubbelrum för övernattning.

Miljön i huset tillsammans med den omgivande naturen gör verkligen Sjöhamra till en fridens oas. Här erbjuds bland annat kortare och längre retreater, som ger läkedom för hela människan – ande, kropp och själ. Dessutom kan anläggningen hyras för läger och andra aktiviteter.

– Fortfarande återstår en hel del jobb, men efter den omfattande renovering som gjorts är verksamheten nu i full gång, och den tillfredsställelse det ger är verkligen lön för mödan, säger Johnny tacksamt.

Trots att han nu passerat 70-strecket känner han inte för gungstolen, utan ser fram emot nya utmaningar, regisserade av den Herre som varit hans livs högsta prioritet i mer än femtio år.

Jag kunde inte lägga mig och sova utan att be bönen som mamma brukade be med mig och min syster, den välkända ”Gud som haver”.

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

Ledare I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Införde amnesti för snattare – hundra erkände

Brott. En butik i Lerum införde ”amnesti” för snattare. Resultatet blev att över hundra ungdomar kom och... torsdag 21/10 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Han överlevde allvarligaste formen av cancer

Församlingsliv Vittnesbörd. Av egen erfarenhet vet Conny Peterson att Gud tar hand om oss, vad som än händer. För egen del har...

”Jag fick se en syn av himlen i en timme”

Ung Livsberättelse. I en timmes tid fick Amanda Nordin uppleva himlen och se både Gud och Jesus och färger som inte...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier