Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Joacim firar ett år med Jesus på Lappis

Han skulle bara gå till affären för att handla. Väl där möter han en klasskompis från högstadiet, vars fru bjuder med honom till Lappis. Det slutar med att Joacim tar emot Jesus och blir frälst. Världen idag har mött Joacim Öhrnell på Lappis, där han firar ett år som kristen.

Vittnesbörd · Publicerad 09:01, 5 jul 2017

Joacim Öhrnell har ett mörkt förflutet, som bland annat innefattar olika former av trauman, tragedier och tungt drogmissbruk. Han kommer inte från en kristen bakgrund och har ingen i sin släkt som tror på Jesus. Och ingen farmor eller mormor som har bett för honom, vad han vet i alla fall. Den enda kontakten med religion och andlighet av något slag hade han fått genom skolans religionsundervisning.

En sommardag 2016 knallar Joacim iväg till den lokala Ica-butiken i Sorsele för att handla. Han hade redan då börjat tro att det fanns ”någon god kraft, som vill vägleda”, som han uttrycker det.

– Jag var väldigt öppen och mottaglig, förklarar han.

I samma veva hade makarna Emanuel och Emelie Linder precis kommit hem från Nya Zeeland, där de hade gått en DTS (Disciple Training School) inom Ungdom med uppgift (UMU). De skulle bara stanna till någon dag i Sorsele, där Emanuel hade vuxit upp. Vid ett kort besök på Ica möter de Emanuels klasskompis från högstadiet – Joacim. Emanuel och Joacim hade inte umgåtts under tiden på högstadiet, men nu börjar de prata med varandra. Emanuel berättar om resan till Nya Zeeland och märker att Joacim är väldigt öppen för att få veta mer.

Samtidigt börjar tankarna mala i Emelies huvud: ”Bjud med honom till Lappis”, hör hon som en stilla maning inom sig. Hon slår tillbaka tankarna gång på gång, men till slut kan hon inte stå emot längre, och hon frågar Joacim om han vill följa med till Lappis. Det vill han.

Väl på plats i Husbondliden hinner de knappt komma innanför tältdukarna förrän Joacim får möta Gud.

– Texterna i lovsångerna – och speciellt en sång med budskapet ”brinn som en eld i oss” – talade väldigt starkt till mig och jag fick möta Gud väldigt starkt på en gång, berättar han.

– Jag märkte redan under första lovsången hur berörd han blev, fyller Emanuel i.

Under mötet får predikanten för kvällen ett kunskapens ord om att det är någon som vill ta emot Jesus. Det var ingen tvekan om att budskapet gällde Joacim.

– Jag såg direkt i ögonvrån hur Joacim lyfte sin hand och att tårarna rann nerför kinderna, berättar Emelie, medan de alla tre skrattar hjärtligt åt minnet.

Där och då släpper Joacim kontrollen över sitt liv. Han lyfter händerna och börjar sjunga med i lovsångerna. Hans vänner från Ica-butiken ser hur han njuter av mötet med Gud.

– Det som skedde där var väldigt djupgående. Jag kände direkt att något släppte, det var som att något lättade och att ångesten försvann, förklarar han.

Joacim stannade kvar hela veckan på Lappis och följde sedan med Pannkakskyrkan ut på en evangelisationssatsning under Åsele marknad. Och bara två veckor efter Lappis döptes Joacim i Vindelälven – mitt i Sorsele.

– Det var verkligen en tydlig manifestation av ett genombrott för Guds rike, säger Emanuel.

Mötet med Jesus har fått flera konkreta resultat i Joacims liv. Bland annat har han fått ett jobb, på en skola.

– Det känns som jag har fått ett nytt hjärta och att jag vågar leva utan rädslor, säger han, och berättar att han har börjat se både sig själv och andra människor med nya ögon.

Att vara tillbaka på Lappis betyder mycket för Joacim.

– Det var ju här allt det jag värderar – kärlek, glädje, värme – fick ett namn och en betydelse. Jag förstår nu i efterhand att det var Jesus som arbetade med mig hela tiden och att det var han som var den där goda kraften jag upplevde.

Joacims möte med Gud fick konsekvenser även för Emanuel och Emelie. De hade inte tänkt stanna i Sorsele, men efter det som hade hänt kunde de inte lämna Joacim ensam. Deras beslut att stanna – tillsammans med Joacims frälsningsupplevelse – har dessutom bidragit till en påtaglig föryngring av församlingen. De tre utgör 75 procent av ungdomsgruppen.

– Vi kände väl att om Gud nu gör något som vi har bett om i flera år, så kan vi ju inte åka därifrån, säger Emelie.

Vännerna Emanuel och Emelie har kommit att betyda mycket för Joacim.

– Det har betytt mycket för mig att de har stått kvar. Vilket privilegium, säger han.

Under det år som ligger bakom har de studerat Bibeln och fortsatt att möta Gud tillsammans.

– Det har varit väldigt spännande att få vara med och se allt det Gud har gjort i Joacims liv och hur han har fått bli fri från ångest och kommit ut mer och mer i frihet, säger Emanuel Linder.

Även i Pingstförsamlingen i Sorsele, där Joacim nu är medlem, har händelsen medfört positiva konsekvenser.

– Det här har ju blivit ett verkligt glädjeämne i hela församlingen. Alla älskar Joacim, säger Emelie och skrattar.

Joacim Öhrnell hoppas att hans berättelse ska få leda till att fler öppnar sig och tar emot Jesus i Sorsele.

– Det är ju det som är förhoppningen, att berättelsen ska få vandra vidare, säger han.

Det som skedde där var väldigt djupgående. Jag kände direkt att något släppte, det var som att något lättade och att ångesten försvann.
Det här har ju blivit ett verkligt glädjeämne i hela församlingen. Alla älskar Joacim.

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...