På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Jesusmötet trotsade hans ateistiska tro

Mattias Bjurenholt var en övertygad ateist med tilltro endast till sin egen styrka. Men arbetet som personlig assistent banade väg för ett möte med Jesus som inte ens Mattias förnuft kunde förneka.

I dag deltar han i ”Gå för Sverige” och bär korset med start i Haparanda.

Vittnesbörd · Publicerad 11:30, 2 jun 2020

Mattias Bjurenholt hälsar välkommen utanför Filadefiakyrkan i Pålsboda, där han arbetar deltid samtidigt som han studerar på Skandinavisk teologisk högskola (STH). En miljö som för bara sex år sedan var totalt otänkbar att finna honom i.

Mattias var då en vanlig 34-åring som arbetade på ett stort industriföretag i Örebro. Livsfilosofin han levde efter löd: En positiv människa kan aldrig misslyckas.

Men när han och hans fru väntade sitt femte barn uppstod det komplikationer i graviditeten.

– Livsåskådningen jag levde med då gjorde att vi tyckte det var ett förnuftigt beslut att avsluta graviditeten, berättar Mattias.

Han berättar att de sörjde och tyckte det var ett etiskt hemskt beslut att ta eftersom barnet förmodligen skulle ha haft en svår funktionsnedsättning.

– Jag började ifrågasätta livet och sökte efter arbeten där jag kunde göra något gott för någon annan, säger Mattias.

Via arbetsförmedlingen kollade han upp lediga jobb som personlig assistent. En annons dök upp där de sökte assistent till en kille i Mattias egen ålder, Kristofer Andersson. Det enda kruxet var att de önskade en assistent som kunde dela Kristofers kristna tro.

– ”Det går ju inte, jag är ju ateist”, tänkte jag då och sökte inte jobbet. Men tre månader senare var annonsen fortfarande kvar, berättar Mattias.

Han beslutade sig för att göra ett försök och fick komma på intervju. Han kom bra överens med föräldrarna och de bestämde att Mattias skulle få provjobba.

– Jag stormtrivdes. Kristofer använder en väldigt begränsad teckenkommunikation och jag insåg att människor är så mycket mer än det vi ser och hör, säger Mattias.

Trots att familjen egentligen ville hitta en assistent som kunde dela det andliga livet med Kristofer, klickade de ändå väl med Mattias, som växte in i rollen.

– Jag följde med på gudstjänster på söndagarna i Saronförsamlingen i Hallsberg utan att känna något särskilt. Jag tyckte de höll på med konstiga grejer som tungotal, men blev samtidigt inte skrämd, berättar han.

Pingstdagen 2014 hade Mattias just påbörjat ett 24-timmars arbetspass och följde med Kristofer som vanligt till kyrkan. Den här dagen var det KG Andersson, Kristofers pappa, som predikade.

– Han predikade om pingsten och sade att den helige Ande är mer närvarande än någonsin. Sedan sade han: ”Det kan hända nu att ni känner att något vaknar till liv i er.”

När han sade de orden kände Mattias att något förändrades inom honom. KG uppmanade den som upplevde något att ta klivet fram i kyrkan, men Mattias bortförklarade händelsen med förnuftet och skyllde på magont.

– Den natten när jag hade jour och befann mig någonstans mellan vaket och sovande tillstånd omprövades hela min världsbild. Jag tänkte på Jesus som en historisk person och kände att jag inte kunde förneka honom.

När Mattias gick av sitt pass på morgonen åkte han hem till familjen, som dukat upp frukost i den soliga trädgården.

– Vi är vana att diskutera djupa saker över köksbordet så jag pratade med min fru om vad jag varit med om under natten. Men hon trodde förmodligen bara att jag var på väg att bli utbränd, säger Mattias med ett skratt.

Efter frukosten satte han sig i gräset, ensam och blundade. Då infann sig samma känsla som på gudstjänsten och Mattias kände att han behövde iväg, ut och gå. Efter en stund upplevde han en påtaglig närvaro, som om någon gick med honom på vägen.

– Sedan hörde jag en röst som sade: ”Människor har bett för dig.” Ja, ja okej, låt dem be, tänkte jag då. Tvivlet inom mig brottades mot Gud, säger Mattias.

Men då kom rösten igen: ”Mattias, du kan förneka mig hur mycket du vill. Men jag kommer alltid vara en del av ditt inre.”

– Där hände verkligen något, ”han har sett igenom mig och nämnt mig vid namn”. Då vände jag mig till Gud och sade: ”Ta skiten.”

Mattias beskriver det som att han kapitulerade i det ögonblicket. Han, som aldrig varit i närheten av att ens tro på andligt liv, stod där på en landsväg fullkomligt överbevisad.

– Sedan infann sig en enorm frid, jag kände ingen tyngd, ingen smärta, ingen oro och inget tvivel. Det var som om någon annan höll mig och bar allting, säger Mattias.

Dagarna som följde innehöll också mycket kamp. Han kände av ett motstånd och en slags ilska. Men den försvann igen och ersattes av den frid han fått. Efter någon dag hörde han av sig till Kristofers pappa, KG, och berättade vad som hänt. De bad en överlåtelsebön tillsammans.

Mattias beskriver med värme den glädjen han upplevde när han kunde åka till Torpkonferensen och lovsjunga för första gången tillsammans med andra troende – och med Kristofer.

– Efter det här fick jag och Kristofer en annan typ av gemenskap, när vi kunde dela det andliga livet. Utan ord har Kristofer lett mig fram till Jesus, han var evangelisten, säger Mattias.

Efter ett år blev även Mattias fru frälst, och de yngre barnen har fått växa upp med tron i hemmet. Parets äldste son, som är 19 år, tog emot Jesus förra sommaren.

Men det tog ett tag innan Mattias vågade bekänna inför alla att han blivit en troende.

– Jag gömde mitt kors innanför T-shirten för jag var rädd för hur mina vänner skulle ta det, men på en av mina promenader sade Jesus till mig att jag behövde bekänna honom, säger Mattias.

Det resulterade i en Facebook-uppdatering inför den dag han skulle döpas. Han fick blandade reaktioner, men en av dem som han minst av allt trodde skulle komma på dopet, kom.

Bönepromenader har varit en nyckel för Mattias i att lära känna Gud. Han återkommer ofta till att de långa vandringarna utanför Pålsboda varit avgörande för hans personliga relation med Jesus.

– Under ett av dessa samtal talade Gud till mig om korsvandringen. Han sade att jag skulle vandra från nord till syd, och att året skulle vara det år jag fyller 40, alltså 2020, säger Mattias.

Han hade ingen aning om hur det skulle gå till, han hade inga kontakter eller nätverk inom kristenheten. Så han släppte det tills vidare och fokuserade i stället på att förbereda sig för tjänst.

Han ansökte till STH och började studera teologi. Tiden har varit lärorik och han ser sig utvecklas som troende och lär sig uppskatta församlingslivet ännu mer. Han ser att han behöver mentorer och ledare i sitt liv, vilket han får under tiden på STH.

En dag delade han sin kallelse om kors­vandring med några av dessa mentorer, vilket ledde till att han fick höra om initiativet ”Gå för Sverige” som Alf Lax och Mats Nyholm startat (se artikel 28 maj).

– Jag kontaktade dem och insåg att det här var precis i linje med det Gud talat med mig om.

Mattias har nu fått ansvar för vandringens första del, som inleddes den 1 juni och sträcker sig mellan Haparanda och Umeå.

– Gud är mycket bättre på att planera än vi, han hade förberett allt innan. Jag tänkte att det skulle ske den 8 maj, när jag fyller 40. Men nu blir det den 1 juni – annandag pingst, dagen då jag för sex år sedan blev frälst.

Mattias tror att kors­vandringen kommer att bli ett bra evangelisations­initiativ för lokala församlingar, men ser det också som en troshandling att vandra med korset genom Sverige.

– Alla, oavsett samfund eller bakgrund, kan samlas kring korset. Varje svensk kan samlas vid korset – vi har det ju i vår flagga, avslutar Mattias.

Den natten när jag hade jour och befann mig någonstans mellan vaket och sovande tillstånd omprövades hela min världsbild.
Utan ord har Kristofer lett mig fram till Jesus, han var evangelisten.

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier