Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Jesus räddade Joachims liv

Vid 21 års ålder hade Joachim Fagerström bestämt sig för att avsluta sitt liv. Han tryckte ner gaspedalen i botten och styrde bilen mot ett stort träd. I det ögonblicket hörde han en röst som sa: ”Ropa till Jesus, så blir allt bra”. Den rösten blev hans räddning.

Vittnesbörd · Publicerad 08:01, 11 feb 2017

Joachim växte upp i en kristen familj och på söndagarna följde han med föräldrarna till kyrkan, ibland frivilligt och ibland motvilligt. När han var 14 år döptes han i församlingen som familjen tillhörde i Nässjö.

– På något sätt visste jag att Gud fanns, men jag kände honom inte. Dopet var mer som en religiös grej, säger Joachim som vid denna tidpunkt började dra sig ut i världen.

Efter några år separerade hans föräldrar och familjen splittrades, vilket tog hårt på Joachim. Han hoppade av skolan när han var 16 år, flyttade hemifrån och började jobba.

– Mitt liv havererade totalt. Jag visste inte vem jag var och jag visste inte heller vem Gud var. Det var nu ångesten började komma, berättar Joachim, som hängde mer och mer på gymmet och kom i kontakt med människor som gick på steroider.

Joachim längtade efter bekräftelse. Han ville också växa i muskelmassa likt killarna på gymmet så han började äta steroider han med.

– Jag fick ett enormt självförtroende i början men ganska snabbt fick jag hjärtklappning och många andra obehag. När jag slutade med preparatet fick jag stor ångest, säger Joachim och förklarar att dopningspreparatet blev en inkörsport för mörkret.

Han fick ett hemskt temperament och för att dämpa ångesten började han festa mycket och hamnade i kretsar med rasistiska åsikter. Destruktiva tankar åt upp honom inifrån och han upplevde ett stort mörker som hade grepp om honom. Till slut vågade han inte sova själv, utan sov över hos en släkting som gav honom lugnande medel.

– Jag trodde att det skulle bli bättre av att flytta och starta om på nytt, men det hjälpte inte. Jag försökte fly in i jobb och jag började hålla på med streetrace som gav tillfälliga kickar. Men inget hjälpte, ångesten var extrem, berättar Joachim som nu började ställa frågorna: ”Finns du Gud?” och ”Finns det hopp för mig?”.

Efter en kraschad relation hade han ingenstans att bo och fick sova på en madrass hemma hos sin bror. En tidig morgon efter att hans bror gått till jobbet väcktes Joachim av en röst som dånade i vardagsrummet där han låg på golvet.

– Jag visste direkt att det var Gud. Det var en sådan auktoritet i rösten. Jag hörde ett bibelord, Jesaja 42:6, som ekade i hela rummet. Jag kröp in i hörnet och fruktade för mitt liv för jag kunde känna Guds helighet. Jag fruktade att nu kommer domen för hur jag har levt mitt liv, men när jag googlade upp ordet talade Gud om att han har kallat mig i rättfärdighet. Jag förstod att det inte var någon dom utan att han kallade på mig nu, säger Joachim som för stunden upplevde frid.

Nu började den verkliga kampen om hans liv. Gud hade kallat honom men han upplevde att fienden höll honom kvar i sitt grepp. Joachim insåg att ångesten han kände egentligen var syndanöd, men det var som att något hindrade honom från att be om förlåtelse till Gud.

– Under två veckor var det en kamp på liv och död. Till slut orkade jag inte mer, så jag bestämde mig för att avsluta mitt liv, säger Joachim som vid tillfället jobbade på en budfirma.

Han visste vilken rutt han skulle åka den dagen och han hade bestämt sig för vilket träd han skulle köra in i. Han närmade sig platsen och började gasa upp. Då hörde han en röst inombords som sa: ”Ropa till Jesus, så kommer allt bli bra”. Då bröt han ihop.

– Jag stannade bilen och bara grät. Jag skrek ut till Jesus och frågade: ”Finns det förlåtelse för någon som mig?”. 

I det ögonblicket släppte det mörka greppet taget om Joachims liv och han upplevde att hjärtat blev mjukt.

– Jag kunde nu be om förlåtelse och det kändes som att ett tjockt täcke lyfte från mig och jag kunde se färger igen. Tidigare hade allt bara varit grått, säger Joachim som nu fylldes med Guds frid i sitt hjärta och fick känna hur den värsta ångesten lämnade honom.

Nu bad han Gud om att han skulle få en jämnårig vän, någon som kände Jesus och som visste vad det här handlade om. Några timmar senare får han ett samtal från sin pappa som säger: ”Det här kanske låter konstigt, men jag har en kille här som vill träffa dig. Han är kristen och är i din ålder”.

Senare har Joachim fått veta att de hade varit i intensiv förbön för honom just den dagen. Joachims nya vän hade fått se en syn där Joachim var på fel väg, en väg som ledde till evig död. Han såg sedan hur Gud gick in och lyfte Joachim och satte honom på den sanna vägen. En vecka efter att Joachim blivit frälst var han hemma hos sin nya vän och blev erbjuden förbön.

– Han bad en enkel bön för mig och sa: ”Gud kom med din kraft”. Jag bar fortfarande på många bördor men under förbönen upplevde jag hur Jesus kom in i rummet och jag kunde känna hur han lyfte av dem en efter en tills jag till slut var helt tom. Då fyllde han mig med sin kärlek och all ångest och depression försvann, berättar Joachim, som fick en uppenbarelse av korsets innebörd, att Jesus tog all vår synd och alla våra bördor på sig.

Joachim fick en enorm längtan efter att lära känna Jesus och läsa Guds Ord. Han fick också en längtan efter att lära sig ryska och fick en natt se en syn av en kvinna. Först förstod han inte vem det var, men fem år senare träffade han denna kvinna i International Church i Jönköping. Hon hette Katja och det visade sig att hon var från Ryssland. I dag är de gifta och har en 1,5-årig liten solstråle som tultar omkring i lägenheten de precis flyttat in i, strax utanför centrala Jönköping. De har båda ett stort hjärta för Östeuropa och reser regelbundet på mission.

– Jag är så tacksam över nåden att få vara med i ett missionsarbete och dela de goda nyheterna, säger Joachim och lyser upp på ett sätt som tydligt visar att det är det här han lever och brinner för.

För den som möter Joachim i dag kan det vara svårt att tro att han har varit en strulig, deprimerad, djupt ångestfylld kille som ville ta sitt liv. Förvandlingen är total och han fullkomligt strålar av Jesu kärlek och frid. Livet som kristen har inte varit en dans på rosor, men Joachim vill uppmana till att inte försöka fly ifrån de svåra perioderna som kommer i livet, utan låta Gud få visa sin makt mitt i dem.

– Det har kommit många prövningar och svårigheter, men genom allt har Gud visat sin trofasthet. Den enda rikedom vi som kristna måste investera i är att få lära känna Kristus och hans trofasthet. Vi måste inse att allt annat är skräp, säger Joachim som själv fått upptäcka den skatt som finns i livet med Jesus.

Jag stannade bilen och bara grät. Jag skrek ut till Jesus och frågade: ”Finns det förlåtelse för någon som mig?”.
Det har kommit många prövningar och svårigheter, men genom allt har Gud visat sin trofasthet.

Estonia-filmare får skärpt straff

Brott. Två män i ett filmteam som skickade ner en dykrobot till Estonias vrak får skärpta straff av... onsdag 29/3 21:00

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00