Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Isaks fotbollsskada försvann efter förbön

Isak Holmqvist drömde om att bli fotbollsproffs och tjäna stora pengar. Men innan karriären riktigt kommit i gång träffades han i ansiktet av ett kanonskott från nära håll och tillvaron förändrades dramatiskt.

Vittnesbörd · Publicerad 14:00, 2 sep 2020

I början av sommaren fick Isak Holmqvist äntligen ta på sig studentmössan och ser nu fram emot att gå bibelskola i höst. Isak är en ambitiös och förhoppningsfull 20-åring, som efter några tuffa år ser framtiden an med förväntan.

Men för bara drygt ett år sedan såg allt hopplöst ut för Isak efter en längre tid av flera nedslående besked. Den nedåtgående trenden inleddes med en olycklig incident på fotbollsplanen. 

Isak var 15 år och satsade stenhårt mot en elitkarriär som fotbollsmålvakt. Han ägnade mycket tid åt träning och matcher. Då inträffade den olycka som skulle få oanade konsekvenser.

Laget övade skott på mål, och när bollen kom i en lyra i närheten av målet drog en kille till direkt på volley. Det hårda skottet råkade träffa Isak rakt i ansiktet från nära håll. 

– Jag tuppade av direkt och minns ingenting av själva händelsen. Men sedan jag kommit till sans och vilat ett tag kände jag mig bättre och fortsatte träningen, berättar Isak, när vi möts i hans hemstad Gävle.

Det mesta tydde på att han drabbats av en hjärnskakning, men inledningsvis trodde ingen att det var så allvarligt. Att det ändå var något som inte stod rätt till upptäckte Isak några månader senare, när var han i Halmstad på träningsläger.

– Då märkte jag att jag inte reagerade lika snabbt som förut, och jag kände mig yr när jag ansträngde mig. Tillståndet försämrades och jag tog timeout från fotbollen.

Tränaren ville ha tillbaka Isak i laget, men när han återupptog träningen kände han av hjärntrötthet och yrsel. Han var tvungen att ge det tråkiga beskedet att han inte kunde fortsätta sin satsning på fotbollen. Men han berättade inte för tränaren vad den verkliga orsaken var, utan sade att det berodde på magbesvär.  

– Det kändes otroligt tufft att konstatera att varje gång jag ansträngde mig mer än vanligt så gensvarade inte min kropp som förut. Jag var tvungen att lägga ner min satsning på fotbollen, och var förstås väldigt ledsen över det berättar Isak. 

Isak, som vuxit upp i ett kristet hem och tidigare gått i kyrkan, hade inte förlorat sin tro, men andra intressen hade tagit över. När han inte längre hade fotbollen att engagera sig för kände han sig vilsen i tillvaron, började festa mer och hänga med fel kompisar. Hans försämrade hälsa gjorde också att han hade svårt att klara av skolan. 

– När jag var 17 år tog jag ett sabbatsår från skolan, för då hade mina fysiska besvär också börjat påverka psyket. Jag hade svårt att koncentrera mig, blev överkänslig för ljud och ljus och det var jobbigt att gå i trappor. När jag skulle duscha blev jag sittande på badkarskanten av ren utmattning, en dusch kunde ta en hel timme. Jag var ofta sängliggande.

Isaks ögon speglar lite av den smärta som förmörkade hans tonårstid. Själv hade han ingen aning om hur han skulle hitta en väg ut ur denna mörka tunnel. Han hade svårt för att prata om sin situation och blev alltmer isolerad.

En aning av ljus sipprade in i tunneln av nattsvart förtvivlan en dag när Isak var med sin mamma på stan. Där stötte de på Göran Oscarsson, pastor i Korskyrkan i Gävle där Isaks mamma var med. Göran bjöd in dem till en lovsångskväll samma vecka, och nämnde också att det skulle bli dop söndagen därpå.

– Jag gick med till kyrkan på lovsångskvällen, och i den fina atmosfären där kom oväntat en tanke till mig att jag skulle ta chansen att anmäla mig till dopet, berättar Isak. 

Under dophögtiden upplevde Isak starkt Guds närvaro och frid. Samtidigt var det som om den andliga striden intensifierades och efter dopet började Isak må ännu sämre.

Isak genomgick nu en operation på Akademiska sjukhuset, men utan att läget förbättrades. En kroppsröntgen på sjukhuset i Gävle gav inga svar på vad grundproblemet var.

– Det var en svår tid, säger Isak sorgset.

– Ibland kändes det som om jag inte skulle överleva. Men kontakten med kyrkan hade gett mig ett hopp om förändring och det hoppet bar mig när det var som allra mörkast. Jag fick också stöd och uppmuntran, från både familjen och vännerna i kyrkan. 

Isak beslöt gå om första året på gymnasiet, men med en annan inriktning.

– Det var svårt för mig, för med de koncentrationssvårigheter jag hade orkade jag inte sitta vid datorn någon längre tid. Om jag ansträngde mig för mycket kände jag genast av det.

– Skolan ordnade så att jag fick hjälplärare och studiemetoder som var anpassade till min situation. Jag fick också tala med en kurator, vilket hjälpte mig att öppna mig mer och våga prata om hur jag hade det, berättar Isak.

Under hösten började han gå i kyrkan mer regelbundet, och tog också med sig kompisar dit.

I januari 2019 inträffade så det som Isak beskriver som den sista etappen i den negativa spiralen.

– Jag testade ett rehabiliteringsprogram som man trodde skulle ha effekt på den hjärnskada jag drabbats av. Men när inte heller det hjälpte blev jag väldigt nedstämd.

– I den svåra situationen fick jag mycket stöd och uppmuntran av Kevin, som då tagit över som församlingens föreståndare. När jag anförtrodde mig till honom och grät i min förtvivlan sade han, med auktoritet, ”det är dags för dig att bli fri nu, Isak”. 

De båda unga männen bad tillsammans och Isak säger att han inte upplevde något särskilt just i stunden.

– Efter att vi bett uppmanade Kevin mig att ställa mig upp. Jag protesterade, eftersom jag hade så stora problem att stå stadigt att jag funderat på att ansöka om rullstol. Till sist gjorde jag ändå som Kevin sade, men jag var otroligt rädd och tänkte att ”det här slutar nog på sjukhuset”, minns Isak. 

Men till sin förvåning upptäckte han att smärtan var borta och Isak och Kevin jublade tillsammans. När Isak skulle gå hem passade Kevin på att förbereda honom på att det kanske skulle kännas jobbigt när han kom hem, att han kanske skulle känna av sin skada igen. 

– Då förklarade jag med stor övertygelse att jag aldrig ville gå tillbaka till det som varit. I Bibeln står det att den som Jesus gör fri är verkligen fri, och jag kände att jag nu måste agera i tro på att en varaktig förändring verkligen hade inträffat. 

När Isak kom hem klarade han att stå upp och borsta tänderna, något som länge varit otänkbart. På morgonen ställde han sig i duschen och klarade av det också. Ljud- och ljuskänsligheten, yrseln och koncentrationssvårigheterna har sedan också successivt klingat av – och numera spelar Isak också fotboll igen, i ett Korpen-lag.

– Det senaste året har varit en resa och en kamp mot mörka makter som velat skrämma mig, sammanfattar Isak uppriktigt.

Men i samma andetag tillägger han att det framför allt varit året då han fått livet tillbaka. 

– Min tacksamhet till Gud är enorm. Den högsta längtan jag har nu är att ge mitt liv till Gud.

Tillsammans med ett team från församlingen är Isak varje vecka ute på stan och samtalar och ber med människor de möter.

– Det är många som vi har fått be med, till exempel en tjej som var blind på ena ögat. Hon grät av glädje när synen kom tillbaka. Det är häftigt att se vad Gud kan göra, konstaterar Isak, och strålar av glädje och tacksamhet.

ibland kändes det som om jag inte skulle överleva. Men kontakten med kyrkan hade gett mig ett hopp om förändring och det hoppet bar mig när det var som allra mörkast.
Jag kände att jag nu måste agera i tro på att en varaktig förändring verkligen hade inträffat.

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier