Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

En tidningsartikel blev början på ett helt nytt liv

Oro för framtiden, ångest och självförakt. Hedvig Carlsarv hade mått dåligt under flera år. Men en regnig sommardag i juni förra året ramlade hon över bilagan Hopp, som bokstavligen kom att förvandla hennes liv. – Nu är jag gladare än någonsin och vaknar lycklig varje dag, säger hon.

Vittnesbörd · Publicerad 18:12, 9 maj 2019

Hedvig Carlsarv, 25, välkomnar mig med ett stort leende och en öppen famn. Att möta en medarbetare på tidningen som bidrog till att hennes liv tog en annan – bättre – riktning, känns som att träffa en familjemedlem, säger hon.

För hennes liv är verkligen förvandlat. I dag mår hon bra, är bubblande glad och har drömmar för framtiden. Men för omkring ett år sedan flydde hon Stockholm – vilsen, trasig och utan mening med livet.

Hedvig växte upp i en trygg och varm familj, men skoltiden var svår. Under grundskoleåren blev hon mobbad, och även om gymnasietiden var bättre i det avseendet, fanns såren i själen kvar. I många år kämpade hon med ätstörningar och dålig självkänsla, ångest och självmordstankar.

Hon följde med vänner ut och festade, sökte bekräftelse av killar, men någonstans inom henne gnagde en längtan efter något annat, något mer.

Under en resa till Asien efter gymnasiet kom hon i kontakt med yoga, meditation och österländsk andlighet. Erfarenheterna kom att prägla de närmsta åren av hennes liv. Väl hemma i Sverige gick hon en treårig utbildning i kinesisk medicin och kurser i bland annat reiki, healing och meditation.

– Meditationen gav en viss avslappning och gjorde mig fri från en del människofruktan, men den dåliga självkänslan och vilsenheten fanns kvar. Dessutom var meditationen kopplad till prestation. Jag kände mig duktig när jag gjort min meditation på morgonen. Den skulle göra mig till en bättre människa, tänkte jag.

Hon besökte också medium i hopp om att få vägledning om framtiden.

– Jag lyssnade på vad de sade och följde råden de gav, men det gjorde att jag mer och mer tappade bort mig själv och min egen vilja, berättar Hedvig.

Gång på gång rasade Hedvig ner i avgrunder av hopplöshet, då allt kändes meningslöst.

– Jag visste inte vad meningen med livet var, och jag kände mig aldrig hemma någonstans.

Vintern 2017 tog förhållandet med dåvarande pojkvännen slut, och hoppet hon en tid närt om att utbilda sig till psykolog hade av olika anledningar grusats. Det var då hon sade upp boendet i Stockholm och flyttade till familjens stuga i Dalarna. Ensam och utan någon klar plan för framtiden.

– Jag tänkte att jag skulle börja om. Skapa mitt drömliv. Jag köpte hunden som jag drömt om och sökte en vidareutbildning inom healing.

Men hunden dog, hon var helt ensam utan vänner och ingenting blev som hon tänkt.

– Nu efteråt kan jag se att jag försökte fly. Jag visste inte vad jag skulle göra med mitt liv.

Hedvig stannar upp i sin berättelse. Tårar börjar rinna nerför hennes ansikte medan ett leende växer fram.

– Det var väldigt vackert hur Gud fångade mig.

För så överrumplande, helt oväntat och oplanerat, kom vändningen.

Det började med ett besök i en secondhand-butik i Siljansnäs en sommardag.

– De skickade med mig en tidning, Hopp 2018. Jag åkte hem och läste – och blev helt förundrad. Det var så radikala grejer. Om människor som blivit helade av Jesus. En man som gått på droger och blivit helt fri efter att Jesus visat sig för honom.

Jag blev mer och mer nyfiken och tänkte att det de berättade måste vara sant. Vad skulle alla de här människorna tjäna på att ljuga?

Onsdagen den 20 juni ösregnade det. Hedvig hade tänkt åka och handla i Siljansnäs, men regnet satte stopp för de planerna.

– Vindrutetorkarna på min bil hade gått sönder, så jag kunde inte åka. I stället gick jag till Olsnäsgården, en kristen kursgård som ligger fem minuter bort, där man kan köpa godis och glass.

Men när Hedvig skulle betala krånglade kioskens kortterminal. Eftersom det var kallt och tekniken tog tid på sig, gick Hedvig in genom dörrarna till Olsnäsgårdens entré för att vänta. Och fann ett tidningsställ med fler Hopp-tidningar! Från tidigare år.

– Jag tog en med Sebastian Stakset på framsidan, och sedan började kortterminalen plötsligt fungera igen.

Väl hemma i stugan började Hedvig läsa vittnesbörd efter vittnesbörd och förundrades än en gång. Speciellt en artikel om ett före detta medium skulle förändra allting.

– När jag läste artikeln om Eva-Lotta Bengtsson [Hopp 2017; red anm] började jag gråta jättemycket, säger hon, och tårar av glädje och tacksamhet fyller än en gång hennes ögon.

– Gud talade genom den. Eva-Lotta beskrev liknande erfarenheter av prestation, new age och sökande som jag hade. Hela hennes artikel var som att läsa om mig själv, och jag fick en otrolig känsla av att ha hittat hem. Att det här var vad jag sökt i hela mitt liv.

Hedvig googlade och hittade en inspelad intervju med kvinnan som artikeln handlade om, och mejlade till killen som gjort intervjun.

– På natten drömde jag om Jesus. Det var så vackert. Jag vaknade av att ett ord ekade i mitt huvud: ”Älska, älska, älska.” Det var så fantastiskt.

Några dagar senare hörde killen från intervjun av sig, och Hedvig fick möjlighet att ställa alla sina frågor. Efter några veckor möttes de i hans kyrka i Stockholm.

– Jag gav upp alla tankar på att bo i Dalarna och bli en healer. Jag kände att om Gud finns, så förändrar det allt jag någonsin trott på. Jag ville bara förstå mer. Det här var allt jag längtat efter.

Inte långt därefter döptes Hedvig, och i höstas började hon på bibelskola. Lägenhet fick hon på studentboendet Tempus, och numera är dagarna fulla av Jesus.

– Jag tar mycket tid att be och läsa Bibeln. Men det handlar inte längre om prestation, utan om en innerlig kärlek och längtan efter Gud.

Vilken är den största skillnaden jämfört med livet du levde förut?

– Friden jag känner på insidan, säger Hedvig, utan att tveka.

– Det liv jag levde innan var en sådan misär jämfört med det liv jag lever i dag. Det är en sådan kontrast. Jag hade så mycket ofrid.

Ovissheten inför framtiden, som hon jämt bar på förut, har också lyfts av.

– Jag visste direkt när jag blev frälst att jag ville bli pastor. Redan medan jag var i stugan kände jag det. Om Gud finns vill jag ge hela mitt liv till honom.

– Gud är det häftigaste som finns, säger Hedvig och skrattar.

Och hennes ögon lyser.

Jag visste inte vad meningen med livet var, och jag kände mig aldrig hemma någonstans.
Det var väldigt vackert hur Gud fångade mig.
Det liv jag levde innan var en sådan misär jämfört med det liv jag lever i dag. Det är en sådan kontrast. Jag hade så mycket ofrid.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen