Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Den ständiga inre stressen byttes mot frid

På gymnasiet talade hon illa om andra på skolan. Nu vill hon tala Guds liv in i människor. – Jesus gör det omöjliga möjligt, och så är det med mitt liv, säger 20-åriga Karolina Winsnes.

Vittnesbörd · Publicerad 08:00, 3 dec 2019

Under uppväxten i Örnsköldsvik hade Karolina Winsnes närhet till både kristna och de som inte trodde. 

– Men vi pratade nästan aldrig om Gud hemma, säger hon. 

I årskurs nio förmörkades livet efter att hennes kille gjorde slut. 

– Jag blev förkrossad. Jag fick reda på att han hade någon annan och ville hämnas, minns Karolina. 

Efter detta började hon festa regelbundet med alkohol och vara intim med olika killar. 

– På något sätt började ett sexberoende. Jag mådde skit av det, men sökte mig ändå till det för att jag fick bekräftelse av det, förklarar hon. 

I skolan hamnade hon ofta i bråk, talade illa om folk och var misstänksam mot sina vänner. Styrketräning var hennes stora intresse och hon spenderade flera timmar om dagen på gymmet. 

– Man skulle vara snygg och vältränad, förklarar hon. 

Efter att ha varit med på några yogapass på gymmet började Karolina känna sig ”förföljd”. Under gymnasiet hade hon också svårt att komma till ro om kvällarna. 

– Det var som en inre stress i mig, konstant. Jag tänkte på vad jag hade gjort på dagen. 

Sista veckan på gymnasiet var hon ute och festade, men upptäckte att hon inte fick samma kick av det längre. När hon tittade ut över dansgolvet såg hon allt med nya ögon. 

– Jag konstaterade: ”Alla här är vilsna själar och det är bara fejk”, minns Karolina. 

Strax efter studenten dök plötsliga tankar på Gud upp, och de hängde sig kvar, dag efter dag, trots att hon försökte stöta bort dem.  

– Det var som om någon hade lagt ordet Gud i min skalle, som ett virus, säger hon. 

I augusti kände Karolina till slut att hon helt enkelt måste söka Gud och tänkte i första hand på Jesus. Hon avtalade med sig själv att hon skulle söka Gud en timme varje dag. Hon läste Bibeln, sökte på internet ”hur man söker Gud” och hittade vittnesbörd från kristna. 

– Jag kände mig väldigt skeptisk och undrade om de ljuger, berättar hon. 

I Bibeln läste Karolina att Gud är helig, att Jesus är ljuset och att inget mörker finns i honom. 

– Jag började fatta att jag mådde dåligt. Jag hade sett mörkret och förstod att jag behövde ta bort det ur mitt liv, säger hon. 

Karolina slutade följa en mängd konton på sociala medier som hon kände påverkade henne negativt. I stället började hon följa kristnas konton och hoppades att hon skulle få kontakt med någon.

När ingen hörde av sig på flera månader började hon be mer personliga böner, om saker som ingen annan visste om. 

– Jag sade till Gud: ”Om jag inte får svar på de här bönerna, så struntar jag i dig”, minns hon. 

Hon bad också om ett övernaturligt och övertygande möte med Gud – om han nu fanns.

En dag fick Karolina ett meddelande från en kristen tjej, vars konto hon följde. Gabriella, som hon hette, hade just flyttat till Örnsköldsvik. När de sedan träffades på ett kafé upplevde Karolina hur Gabriella talade rätt in i hennes liv. 

– Under samtalet får jag svar på alla mina böner. Jag kunde inte hålla tillbaka tårarna, berättar Karolina.

Efter några timmar följde hon med Gabriella hem och fick förbön.  

– Hon började be att den helige Ande skulle komma och det bara sköljde i mig, det var som elektriska stötar i hela min kropp och jag bara skakade. Efteråt bara visste jag att Gud finns.

Fyra dagar senare följde hon med till Gabriellas husförsamling och blev döpt i ett stort badkar. 

– Det kändes som om jag var nere i vattnet i tio minuter, men det var kanske en sekund. När jag kom upp var all ångest, allt mörker borta. Jag hade begravt mitt gamla liv, jag ville följa Jesus, säger hon. 

Efter dopet började Karolina fundera en del över djävulen och demoner. På nätterna hade hon mardrömmar och vid ett tillfälle såg hon till och med ett par demoner i sitt rum.

Efter knappt två veckor vaknade hon en natt och kunde se, men inte röra sig. Samtidigt kände hon som en hand som tryckte på hennes hals. 

– Jag tänkte: ”Nu blir jag strypt och dör”. Men så tänkte jag på Jesus – och då försvann handen. Sedan dess är jag fri från den här känslan av att vara förföljd. Jag har inte haft mardrömmar sedan dess, berättar Karolina. 

Hon upptäckte också att hon ägde en hel del new age-smycken, som hon då valde att slänga. 

I dag går Karolina på en bibelskola i Huskvarna med inriktning på hälsa och träning, och hon njuter av livet och gemenskapen. 

– Jag svävar på moln just nu, säger Karolina och skrattar hjärtligt.

Jag konstaterade: ”Alla här är vilsna själar och det är bara fejk”.
Efteråt bara visste jag att Gud finns.

Antisemitism i TV4-program upprör

Dokusåpa. Två deltagare har fått lämna den skandalomsusade realitysåpan Big Brother på TV4 efter att ha uttryckt sig nedsättande om judar. En tredje deltagare...

Har högersidan vunnit?

Israelkommentar Ett intressant, men tvetydigt, fenomen har utspelat sig inom israelisk politik de senaste åren. Detta kan bäst illustreras med hjälp av uttalanden...

Ondskan i Sverige har sitt ursprung i synden

Ledare Vi förfasas över den senaste veckans rapportering om ”förnedringsrån”. Ondskan har nått nivåer vi tidigare knappast skådat i vårt moderna Sverige....

Hur ska man se på månggifte?

Mot väggen Månggifte. Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...
E-tidning