Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Arab och jude fann varandra – ser lösning på konflikten

Han är arab. Hon är jude. I paret Peter och Yarden Nassers hem i norra Galileen råder det ändå frid mitt under de pågående våldsamheterna i Israel. De vittnar ofta och gärna om sin gemensamma grund och identitet i Kristus.

– Det finns en lösning som vi som troende känner till: att alla kommer till tro på Kristus, säger paret.

Vittnesbörd · Publicerad 12:00, 21 maj 2021

Som barn växte Yarden upp i Ukraina, med en judisk pappa och en ukrainsk mamma. De firade judiska högtider, men brukade inte prata om Gud där hemma.

Vid tiden då Sovjetunionen föll samman, då Yarden var ungefär sju år gammal, kom dock hennes mamma i kontakt med några baptister och blev kristen. Där hemma vittnade mamman om Jesus, vilket inte uppskattades av pappan, men Yarden fick på så sätt höra om Jesus och följa med på kristna möten. 

Som 15-åring flyttade Yarden sedan till Israel för att gå på en ortodox judisk internatskola, där hon funderade mycket över sin identitet. Hon fann att Gamla testamentets profetior stämde in på Jesus, och kom även i kontakt med messianska judar, varpå hon själv blev en Jesu lärjunge. 

Peter växte upp i en kristen familj i den galileeiska byn Kfar Smiea och tänkte att han visste vad kristen tro handlade om. När han senare flyttade till Tel Aviv för att studera, och fick möta hat och diskriminering från judar på grund av att han var arab, så trivdes han inte längre i Israel, och valde att flytta utomlands. Efter diverse motgångar som gjorde honom ännu mer bitter hamnade Peter till slut hos sin bror på Nya Zeeland. Brodern hade en levande tro som han vittnade om, och till slut kom en vändning för Peter. 

– Jag bad till Jesus: ”Om du kan hjälpa mig så är det dags, jag ger upp!” Jag läste Bibeln och bad, och det var första gången jag verkligen kände frid. Allt hatet åkte ut och kärlek och glädje fyllde mitt hjärta, berättar han. 

Peter upplevde sedan en maning att återvända till Israel och tillbaka i hemlandet började han evangelisera bland både judar och araber. Det var sedan genom en evangelisationsinsats på en festival som han träffade sin blivande fru Yarden. 

När de blev ett par så gick det relativt bra med Yardens föräldrar, som accepterade Peter, och även Peters mamma accepterade henne. Värre var det med hans pappa. 

– Det är inte kulturellt accepterat att dejta eller gifta sig med en judisk tjej. Min pappa försökte faktiskt slåss mot det ända till dagen vi gifte oss, konstaterar Peter. 

I sitt äktenskap så händer det förstås att Peter och Yarden har olika syn på saker, och ibland får det helt enkelt vara så. Nyckeln, menar de, är att fokusera på Jesus.

– Jag tror att det är som det står i Bibeln att järn slipar järn. Den största grejen är att han kommer från en kollektivistisk kultur och jag kommer från en individualistisk kultur. Tillsammans blir vi en blandning som jag tror är som Gud vill ha det. Det är berikande, säger Yarden. 

Under tio år arbetade Peter och Yarden för den messianska organisationen Jews for Jesus, i Tel Aviv-området. Sedan 2017 bor de nu dock i stället i Peters hemby, Kfar Smiea, i Galileen, där de flesta antingen är kristna araber eller druzer, och där de känner sig trygga även under de pågående oroligheterna i landet. Däremot undviker de att åka till judiska och muslimsk-arabiska städer i nuläget, inklusive till staden Karmiel, där deras messianska församling annars träffas. 

Peter arbetar numera deltid med ett säkerhetsföretag, samtidigt som han verkar som evangelist. Yarden precis har avslutat en universitetsutbildning från ett kristet universitet, har hemskola med deras sjuåriga dotter, och ska börja jobba som familjeterapeut. 

De vittnar gärna om sin tro, till exempel när grannar frågar om hur de uppfostrar sin dotter och hur de kan leva tillsammans med sina olika bakgrunder 

– Vi förklarar att Jesus är i centrum. Det är vår styrka. Vår kultur är Bibeln och det är vad vi predikar och människor ser det. Guds ljus mitt i vårat hus är vad vi delar, säger Peter.

När det gäller den pågeånde konflikten mellan israeler och palestinska araber upplever de att båda sidors politiker eldar på konflikten. Yarden jämför det hela med ett gift par som känner till varandras svagheter och uttnyttjar dem i stället för att visa hänsyn.

– Om vi vill växa tillsammans och behålla vår hälsa, så behöver vi som människor ibland ge upp något, ge och ta, och inte trampa på såren. Då kan vi överleva i det långa loppet, säger hon.

De tror dock inte att några politiska lösningar kan jämföras med den andliga: Försoningen och kärleken som finns i Jesus.

Det är inte kulturellt accepterat att dejta eller gifta sig med en judisk tjej. Min pappa försökte faktiskt slåss mot det ända till dagen vi gifte oss.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier