Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Vi behöver utrusta oss med ett visst mått av ödmjukhet.

Vardagskrönika · Publicerad 00:00, 23 apr 2018

På dörrkarmen i mitt arbetsrum har jag ritat streck med blyerts. Horisontella små streck som gör tiden synlig, visar hur mina barn växer, utvecklas, förändras. För tiden går, och saker förändras. En del saker rent fysiskt, som längden på mina barn. Eller som naturen i takt med årstiderna. Krokusarna har precis tittat fram i min rabatt och min glädje över blommorna handlar om mer än blommorna. Den handlar om förändringen som är på väg. Den ljuvliga årstiden i antågande.

Tiden går och saker förändras. Vår förståelse för saker, inte minst.

Jag läste i Apostlagärningarna om hur Petrus blev kallad att besöka den fromme hedningen Cornelius i Caesarea. Väl där föll Anden över Cornelius och alla de icke-judar som var församlade i hans hem. När Petrus kom hem till församlingen i Jerusalem igen blev han ställd till svars. Hur kunde han besöka en hedning, för det första, och hur kunde det vara möjligt att hedningarna blivit andedöpta, för det andra?

Det var något nytt, det var något oerhört, en förändring som inte alls var lättsmält. Och jag tänkte: Hur kunde det komma sig att Petrus, denne gudsman, som vandrat med Jesus i flera års tid, som upplevt Andens eld och fått vara med om hur mängder med människor blivit botade genom hans egna händer – till och med av kontakt bara med hans skugga! – hur kunde det komma sig att inte han förstått det där förut, att frälsningen var för alla folk? Hur kunde det komma sig att de andra troende judarna – frälsta, andedöpta, aktiva i församlingen och hängivna intill döden – inte heller hade fattat det förut?

Och jag tänker: För att man inte kan förstå innan man har förstått.

Trots sin starka tro, trots allt mirakulöst som hände runt dem, hade de inte all uppenbarelse. Sanningen var sanningen redan innan de förstått den, men de hade inte kommit till punkten där de kunde ta emot. Nu föll bitarna på plats, förståelsen av Gud och Guds vilja förändrades, men inte sanningen i sig. Gud hade velat samma hela tiden.

Tänk om Petrus och de andra lärjungarna inte varit tillräckligt öppna för att förändra sin förståelse av hur Gud ville verka, den förståelse de levt med och som fungerat bra förut?

Så tänker jag att också vi behöver utrusta oss med ett visst mått av ödmjukhet. Att någon är framgångsrik, upplever stor tillväxt, ser under och tecken ske; det är inte ett bevis på att den personen har den perfekta uppenbarelsen.

Inte att den har fel uppenbarelse heller, för den delen. Det bevisar egentligen inte någonting annat än att Gud är mäktig att använda vem som helst. Och vi ska välsigna dem som står i Herrens tjänst, vara tacksamma över det ljus vi har, men hela tiden vara öppna för att Gud vill visa oss mer. Sånt som vi ännu inte förstått och som kan ta oss vidare. För det finns hela tiden mer. Fler skatter att upptäcka i Guds hus.

Att argumentera med meningsmotståndare, dem som ser saker ur ett annat ljus än vi själva, är meningslöst. Där står man som två stridande tuppar och gal mot varandra, tjongar argument i skallen på varandra och ingen lyssnar någonsin på någon annan än sig själv. Men om vi bär med oss viljan att lyssna och försöka förstå, insikten om att vi ännu kanske inte fått fullt ljus över alla Guds vägar, så kan dörrar öppnas för både oss och de andra. Sanningen är inte relativ, men vår förståelse av den är begränsad. Därför är ett visst mått av ödmjukhet alltid välkommet.

I kväll ska jag dra nya streck på min dörrkarm. Jag vet att de kommer behöva ritas högre upp än någonsin förut. Tiden går och barnen växer och förändras, på utsidan så väl som på insidan.

Och blommorna har bara precis börjat titta upp ur rabatten. Förändringen är i full gång.

Netanyahu inför rätta – en stolthetens eller en sorgens dag?

Israelkommentar När samhällsaktivisten Eldad Yaniv intervjuades i israelisk radio i söndags kallade han dagen ”en... onsdag 27/5 00:10

Allt fler gudsförnekare prisar den kristna tron

Ledare Världen står i en brytningstid, på flera sätt. Vi vet ännu inte hur tillvaron efter coronakrisen... onsdag 27/5 00:00

Grupper med terrorkoppling kan ha fått corona-bistånd

Israel. Flera palestinska organisationer med koppling till det terroriststämplade paramilitära... onsdag 27/5 10:30

”Ny Facebook-styrelse vill tysta högern”

Sociala medier. Facebook har tillsatt en tillsynsstyrelse som ska besluta om vilken information som ska tillåtas på... onsdag 27/5 07:00
E-tidning
Senaste magasinen

Hundratals nya medlemmar efter ny inriktning

Församlingsliv. På de senaste åtta åren har Pingstkyrkan i Skövde välkomnat 274 nya medlemmar. Det är resultatet av...

Vad händer med djuren efter döden?

Mot väggen ”Vi som tror på Jesus som vår frälsare kommer ju till honom när vi dör eller vid Hans återkomst....

Joel Halldorf, 40 år

Jubilar. Joel Halldorf föddes in i en välkänd pingstfamilj, där han fått både vägledning och inspiration för...