Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Vad är vi så rädda för?

Vardagskrönika · Publicerad 00:10, 19 aug 2020

Två och en halv meter mellan vingspetsarna stod det att den hade. Vit och svart och stor och mäktig satt den där i buren, jättehavsörnen. Men den satt i en djurparksbur. Och den satt. Vi tittade nyfiket, men den var stilla och visade inte – åtminstone inte under tiden vi var där – upp sin magnifika flygkonst. Jag klandrar den inte. Den skulle nått andra änden av buren på två vingslag, så varför ödsla kraft? 

Utan att ge mig in i diskussionen om djurparkers förtjänstfullhet eller inte, så konstaterade jag lite sorgset att den där jättehavsörnen inte var i sitt rätta element. Den är skapad för de stora vidderna och för långa flygturer under himlen, men är satt i en bur. Begränsad. Ändå har den förmågan att flyga kvar. Vingarna skulle kunna bära den långt, långt. Om den varit fri.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10