Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lupiner är en vanlig syn i Sverige. Men växten är, eller riskerar att bli, en så kallad invasiv art, som tränger ut annan växtlighet varför dess spridning bör begränsas. Foto: Christine Olsson/TT

Vackra – men trivs lite väl bra

Tycker du det vore vackert med lite lupiner i rabatten? Eller finns tankar på att skapa frodigt insynsskydd med hjälp av parkslide eller exotisk bambu? Tänk om, uppmanar Naturvårdsverket, som inom en snar framtid kan förbjuda vissa växter i Sverige.

Vardag · Publicerad 08:00, 29 maj 2019

I dagsläget är det bara några få växter som är EU-listade och därmed förbjudna att odla, sälja och importera till Sverige. Men Naturvårdsverket vill få kontroll över fler växter – genom att helt enkelt upprätta en egen nationell lista över arter som sprider sig lite för bra här på hemmaplan.

Den svenska listan, som troligtvis blir färdig först i slutet av 2020, skulle till och med kunna innehålla förbud, enligt Henrik Lange, som är ansvarig handläggare för invasiva främmande arter på Naturvårdsverket.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.