Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

I Asien har antalet tigrar minskat från cirka 100 000 runt år 1900 till cirka 4 000 idag. Foto: Pixabay

Urbaniseringen kan bli tigerns räddning

Flykten från landsbygden kan bli räddningen för tigern och andra hotade arter i södra Asien. Det hävdar forskare i en ny studie. Där konstateras att en minskad befolkning i tigrarnas kärnområden är nyckeln till de stora katternas överlevnad.

Vardag · Publicerad 08:00, 23 feb 2019

I studien, som publiceras i tidskriften Biological Conservation, påpekas att antalet tigrar i Asien har minskat från cirka 100 000 runt år 1900 till cirka 4 000 idag.
Under samma tid har befolkningen i artens ursprungliga utbredningsområde ökat från 1 miljard till 4,5 miljarder.

Befolkningstryck är inte den enda orsaken till att tigrarna försvunnit från merparten av området. Men på sikt kan artens överlevnad vara helt beroende av att livsmiljöerna bevaras i så intakt skick som möjligt – och då krävs att tigrarna slipper slåss om utrymmet med stora människomassor.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...