Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

I Asien har antalet tigrar minskat från cirka 100 000 runt år 1900 till cirka 4 000 idag. Foto: Pixabay

Urbaniseringen kan bli tigerns räddning

Flykten från landsbygden kan bli räddningen för tigern och andra hotade arter i södra Asien. Det hävdar forskare i en ny studie. Där konstateras att en minskad befolkning i tigrarnas kärnområden är nyckeln till de stora katternas överlevnad.

Vardag · Publicerad 08:00, 23 feb 2019

I studien, som publiceras i tidskriften Biological Conservation, påpekas att antalet tigrar i Asien har minskat från cirka 100 000 runt år 1900 till cirka 4 000 idag.
Under samma tid har befolkningen i artens ursprungliga utbredningsområde ökat från 1 miljard till 4,5 miljarder.

Befolkningstryck är inte den enda orsaken till att tigrarna försvunnit från merparten av området. Men på sikt kan artens överlevnad vara helt beroende av att livsmiljöerna bevaras i så intakt skick som möjligt – och då krävs att tigrarna slipper slåss om utrymmet med stora människomassor.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...