Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Styrketräning minskar risken för att få diabetes

Styrketräning minskar risken för typ 2-diabetes med en tredjedel, alldeles oavsett vilka riskfaktorer du har i övrigt. Och det krävs inga tunga träningspass för att risken ska minska rejält.

Vardag · Publicerad 00:00, 3 apr 2019

Enligt Diabetesförbundet är cirka en halv miljon svenskar drabbade av diabetes och en klar majoritet, 85–90 procent av dem, lider av typ 2-diabetes. Varje år insjuknar alltså tusentals svenskar i en sjukdom som är starkt förknippad med stillasittande, övervikt och fetma, samt ålder.

Men det går att minska risken att drabbas rejält, med hjälp av styrketräning. Syftet är inte att gå ner i vikt, utan att hålla muskelstyrkan i trim. I så fall kan risken att drabbas minska med så mycket som 32 procent.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...