Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Clownfiskens ägg kläcktes inte när det inte blev natt i akvariet. Foto: Emily Fobert/TT

Stadsljus har även en mörk sida

Ljusföroreningar från bland annat städer kan få nykläckta sköldpaddor att krypa mot land i stället för ner i havet, flyttfåglar att krocka och kängurur att föda ungar vid fel tillfällen.

Vardag · Publicerad 11:00, 5 sep 2019

Påverkan av ljusföroreningar – artificiellt ljus under natten – på människor, djur och natur är ett växande forskningsämne. I en studie från 2017, publicerad i Biology Letters, kunde forskare med hjälp av satellitbilder visa att andelen nattupplysta områden på jorden ökade med 2,2 procent årligen mellan 2012 och 2016.

– Ska jag vara ärlig så hade jag trott, antagit och hoppats på att vi med ledlamporna sett vändpunkten, menar forskaren Christopher Kyba.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...