Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

All motion är bra motion och förbättrar din syreupptagningsförmåga – och därmed hälsa. Foto: Christine Olsson/TT

Rör dig lite mer – och lev lite längre

Det finns ett direkt samband mellan din kondition och risken att drabbas av sjukdom och förtida död. Soffpotatisarna har mest att tjäna och för första gången har forskarna nu ett mått på hur mycket risken minskar i takt med att din kondition förbättras.

Vardag · Publicerad 06:30, 29 apr 2019

Att förbättra sin kondition behöver vare sig vara krångligt, tråkigt eller svårt. Ålder, kön eller hur din status ser ut från början, spelar inte heller någon roll. För om du bättrar på konditionen minskar risken att drabbas av sjukdom och för att du lämnar jordelivet i förtid avsevärt.

Det är huvudbudskapet i den svenska studie som presenterades i april på Europrevent, det årliga möte om förebyggande medicin som det europeiska hjärtsällskapet, ESC, håller i varje år och som denna gång ägde rum i Lissabon, Portugal.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...