Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Pastorn som helst vill vara ensam

En kristen ledares viktigaste uppgift är att vara ensam med Gud. Det menar Martin Cave, pastor i Stavanger.

Vardag · Publicerad 12:00, 7 mar 2016

För pastor Martin Cave är tid ensam ett måste. 1979 tog pastor Cave över en liten församling i Stavanger med en handfull medlemmar. I dag har Imi-kyrkan 700 besökare varje söndag och en bred församlingsverksamhet.

Cave, som nu överlåtit jobbet som församlingspastor till Egil Elling Ellingsen, tvekar inte om varifrån kraften till den här tillväxten kommer från.

– Tid ensam, är svaret.

– I över 40 år har jag i början av varje termin varit bort i 5–6 dagar i bön och stillhet, för att vara i Guds närvaro på ett särskilt sätt, berättar pastorn.

Tidigare reste Martin Cave till en lägergård. Nu har han en stuga i det natursköna Ryfylket.

– Jag har inte med mig dator, inte heller telefon. Min desperation är att vara i Guds närvaro och få vara det under en tid, säger Cave.

Utöver den ensamma starten på varje termin tillbringar Cave varje onsdag på samma sätt, vecka efter vecka.

– Jag har ett i det närmaste neurotiskt förhållande till att vara i de här time out-zonerna. Det är en höjdpunkt i livet. Att få vara där och ta emot är en glädje jag har haft hela tiden, säger han.

Att vara ensam är inte nödvändigtvis fyllt av extatiska ögonblick. Ofta kan det kännas ganska meningslöst.

– Jag upplever inte så mycket känslomässigt, och jag får inte nödvändigtvis starka uppenbarelser, men det är inte poängen. Jag sitter i timmar och ser rakt framåt. Jag kan se ut genom fönstret. En dag sade jag: ”Det här är helt tokigt, sitta i timmar och se ut genom fönstret.” Då upplevde jag att Jesus sade: ”Nej, inte helt. När du tittar ut får jag fylla ditt sinne med det du ser på, naturen som är Guds gärningar, med den jag är”, berättar Cave.

– Jag läser Guds ord, ber och sover lite. Så blir mitt liv okomplicerat. Det passar mig, säger han.

Som pastor för 800 medlemmar och med över 50 anställda finns det alltid något att göra. Men Cave har insett att produktivitet inte alltid handlar om att göra det mesta möjliga.

– Vi har gjort produktivitet synonymt med aktivitet, men i Guds rike är produktivitet att ta emot. Kristenlivet är inte vad du gör, utan vad du tar emot. Att leda är att vara ledd av Gud. En kristen ledare ska först och främst ta emot från Gud. Frågan är egentligen inte vad du kan eller hur mycket du kan, utan vem du är tillsammans med. Hade vi varit mer stilla, och mer tillsammans med Mästaren, hade vi fått mer gjort. Då skulle vi se att det inte handlar om mig, utan om honom. Det för med sig en avgörande vila i en krävande tjänst.

Hur viktigt är det här för dig som person och ledare för Imi-kyrkan?

– Det är helt avgörande. Om människor ska hitta nyckeln till Imi, måste de komma till detta. Inte för alla uppenbarelser som sker, men det har gett mig en möjlighet att starta på rätt sätt. Det är som med backhoppning. Om man kommer ut i hoppet på fel sätt landar man i läktaren. Den här regelbundenheten hjälper mig att komma ut rätt i hoppet, säger Cave och lägger humoristiskt till:

– Hade jag fötts för 500 år sedan hade jag säkert varit munk.

I över 40 år har jag i början av varje termin varit borta i 5–6 dagar i bön och stillhet, för att vara i Guds närvaro på ett särskilt sätt.

Politiker: Utred hur porr påverkar unga

Nätpornografi. ”Vi ber smartphonegenerationen om ursäkt för att vi inte har förstått och agerat i tid.” Det skriver representanter för de tidigare allianspartierna...

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Kidnappade hjälparbetare släppta i Nigeria

Islamism. Fem hjälparbetare som kidnappades i december i det våldshärjade nordöstra Nigeria har släppts, uppger myndighetskällor.

Månggiften ska inte längre erkännas

Politik. Månggiften som skett utomlands ska inte kunna registreras i Sverige, föreslår regeringens utredare, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Putins nye premiärminister lovar förändring för folket

Ryssland. Byråkraten Michail Misjustin har godkänts som Rysslands nye premiärminister och väntas inom kort utse en ny regering. Den 53-årige doldisen har...

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...
E-tidning
Mest lästa just nu

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...