Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Ny barnbibel uppmärksammas i medier

För första gången på närmare 30 år har en barnbibel getts ut på svenska. Det handlar om Barnens bästa bibel, skriven av biskopen och bibelforskaren Sören Dalevi. De uppmärksammade illustrationerna är gjorda av Marcus-Gunnar Pettersson, uppvuxen inom pingströrelsen.

Vardag · Publicerad 08:27, 26 nov 2020

Historiens första barnbibel skrevs av Martin Luther för snart femhundra år sedan. Sedan dess har hundratals olika varianter av barnbiblar blivit utgivna. Det berättar bibelforskaren Sören Dalevi, biskop i Karlstads stift, i en video på stiftets hemsida.

Han har tidigare skrivit en avhandling om just barnbiblar och nu, efter två års arbete, har han kommit ut med den första barnbibeln på svenska sedan 1970-talet.

Barnens bästa bibel innehåller cirka trehundra illustrationer och 43 berättelser ur Bibeln, tillsammans med flera av våra mest älskade psalmer och böner. Dessutom finns en beskrivning av kyrkoåret, som visar hur bibelberättelserna hänger ihop med årets högtider.

– Jag har översatt berättelserna från grekiska och hebreiska och sedan arbetat med dem och byggt på utifrån ett barnperspektiv, säger han i förlaget Spejas presentation av boken.

Och det var just detta barnperspektiv som fick illustratören Marcus-Gunnar Pettersson att nappa på erbjudandet att illustrera den nya bibeln. När Dalevi berättar om skapelsen skriver han: ”I början, innan någonting fanns, var det mörkt och stökigt. Allt var huller om buller!”

– Det var just uttrycket ”huller om buller” som fick mig att tacka ja, säger Pettersson i en intervju med Dagens Nyheter.

– Likaså humorn, som jag själv tyckte saknades i de allvarsamma barnbiblar som fanns när jag själv var liten. Så klart finns allvaret kvar, men vi har också gjort en humoristisk barnbibel, fortsätter han.

Marcus-Gunnar Pettersson är själv uppvuxen inom pingströrelsen.

– Jag växte upp med de här berättelserna, och de är fortfarande en viktig del av mig, säger han i förlagets presentation av boken.

DN har uppmärksammat Petterssons illustrationer och den nya barnbibelns bildfokus.

”Det är ett massivt bildarbete som vill ta barnen – och känslorna – på största allvar”, skriver tidningen.

”Med sina myllrande bilderboksillustrationer har bildkonstnären och illustratören Marcus-Gunnar Pettersson visat att han har en särskild blick för att gestalta världen från minsta småkryp till rymden och existensen som sådan. Det finns gott om djur och insekter i hans detaljrika bildvärldar, men också av känsloyttringar, värme och dråplig humor.”

– I stället för att skapa en distanserad historiebok har jag låtit dåtid, nutid och fantasi glida in i bilderna. Jag kände mig fri att leka med förväntningarna kring hur en barnbibel ska vara. Jag flörtar med kvantfysik och till viss del med en återhållen fantasy, säger han till DN.

Även P4 Värmland har uppmärksammat Barnens bästa bibel. I en intervju med radiokanalen berättar Sören Dalevi om drivkraften bakom projektet: att barn och unga har rätt till bibelberättelsen för att förstå sin kultur.

– Det här är den berättelse som genomsyrar hela den västerländska kulturen och har gjort i tusen år och vi håller på att tappa den berättelsen.

Det här är den berättelse som genomsyrar hela den västerländska kulturen och har gjort i tusen år och vi håller på att tappa den berättelsen.

Ekumenisk bönevecka för kristen enhet

Bön. Den årliga böneveckan för kristen enhet genomförs den 18-25 januari i mer än 120 länder. Även om vi... fredag 15/1 20:00

Joggande judinna mördad – ett offer för tystnadskultur

Israelkommentar Den 20 december 2020 är israeliska sexbarnsmamman Esther Horgan ute på sin vanliga joggingrunda.... torsdag 14/1 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Följ Världen idag i sociala medier