Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Utställningschefen Per Hedström betraktar fotografier från Berlinmurens fall. Foto: Henrik Montgomery/TT

Museum skildrar året 1989

För 30 år sedan föll Berlinmuren. Nationalmuseum blickar nu tillbaka på en turbulent politisk period och hur världshändelserna påverkade bildspråket.

Vardag · Publicerad 11:00, 12 sep 2019

Svartvita foton från Berlin, Prag och Peking visas bredvid varandra i Nationalmuseums stora sal. Tyskar från öst och väst möts på muren när den faller. En ensam man ställer sig framför pansarvagnarna på Himmelska fridens torg i Kina. Tusentals människor protesterar mot regimen i Prag. Allt hände 1989.

– Det var en våg av demokratisering i världen, en fjärdedel av världens stater påverkades, så det är en av de mest dramatiska politiska omvälvningarna i världshistorien, säger Per Hedström, utställningschef på museet.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...