Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Minnesord: Martin Tornell, 1924–2019

Vardag · Publicerad 11:29, 3 dec 2019

Martin Tornell avled den 20 november 2019, vid en ålder av 95 år. Han var en legendarisk pingstledare med bred församlingserfarenhet och stark missionsförankring.

Som 17-åring tog Martin tåget från Stockholm till Hudiksvall med gitarren på ryggen för att börja sitt första evangelistjobb. Sedan blev det ett tjugotal församlingsanställningar runt om i Sverige; flera perioder arbetade han i sin hemförsamling Filadelfia Stockholm.

I Mullsjö avverkade han en av de kortaste pastorsperioderna i mitten av 60-talet. Plötsligt hörde församlingen i Örnsköldsvik av sig och ville ha Martin som sin nye föreståndare. Mellan 1969 och 1973 fick han där se en av de största väckelseperioderna i modern tid. Han byggde ett ”drömteam” med Ingvar Nilsson, Märta Ekström och Nicko Jonzon.

Tillsammans fick de välkomna 550 nya medlemmar på fyra år, varav 300 genom dop.

I slutet av 70-talet kom Martin till Filadelfia Stockholm som missionssekreterare, där han fick en nyckelroll för hela pingströrelsens då cirka tusen missionärer. En stor del av samordningen av pingstmissionen skedde på den tiden via Filadelfia. Martin var snabb och exekutiv. Han skaffade sig ”klippkort” på flyg till Kenya, Tanzania, Burundi och Kongo för att snabbt kunna lösa upp problem som tornade upp sig ute i fält.

Martin kunde låta lite barsk, men bakom fasaden fanns en varm broder som fångade blicken med empati och medkänsla. Samtal och besök kunde vara korta – men varma och omtänksamma. När han mötte missionärernas barn i Tanzania bestämde han sig för att bygga en swimmingpool långt ute i bushen där den svenska skolan låg. I samband med hans 50-årsdag gick alla insamlingspengar till det ändamålet.

En av Martins närmsta vänner var Erik Edin, som efter omvändelsen byggde upp ett imponerande vårdarbete för att hjälpa alkoholens offer. Men livsverket LP-stiftelsen gick omkull och Erik tappade sin tunga ledarposition. Då bestämde sig Martin för att besöka sin gode vän i lägenheten vid Slussen i Stockholm.

Bara ett par dagar senare avled Erik Edin, och Martin fick uppdraget att hålla i minnesstunden, som hölls i gyllene salen i Stockholms stadshus.

För tolv år sedan fick jag frågan av Martin om jag ville försöka summera hans liv i bokform. Jag skrev, Martin korrigerade, lade till och drog ifrån så att slutresultatet gav någorlunda rättvisa åt bokens huvudperson. Den handlingskraftige Martin såg sedan till att Bakom fasaden spreds över hela Sverige och upplagan tog snabbt slut.

Föräldrarnas omvändelse i början av 30-talet betydde allt för den unge Martin, som började i söndagsskola i Liseberg i Stockholms södra förorter. Där blev han frälst och snart döptes han i den ganska nybyggda Filadelfiakyrkan. TBC-smitta höll på att sätta stopp för hans livsplaner, men genom ett gudomligt helande försvann sjukdomen mirakulöst, enligt röntgenplåtarna.

Under arbetet med boken blev jag rejält överraskad vid ett tillfälle. Det var när Martin berättade om ett stort utomhusmöte i trädgårdsföreningen i Linköping på 70-talet. Han beskrev hur tusentals mötesbesökare samlades till musikfest; själv höll han i planering och mötesledning. Men efter samlingen droppade alla vänner av, en efter en, och drog vidare för att fortsätta samvaron på annat håll.

”Plötsligt stod jag och min fru ensamma kvar. Ingen tänkte på att pastorn också behövde gemenskap. Ibland kan det vara ensamt att vara ledare.”

Dagen före Martins 95-årsdag den 14 november ringde jag för att gratulera. Jag hälsade från församlingen i Hudiksvall, som jag nyligen besökt för Ibras räkning – platsen där Martin började sin församlingstjänst för mer än 75 år sedan.

”Jag får så många berättelser om vad Gud gör i hela Sverige just nu”, svarade han glatt i telefon. ”Det är något speciellt på gång just nu!”

Det var den sista repliken jag fick från pingstprofilen Martin Tornell, som in i det sista hade blicken riktad framåt i stället för att fastna i backspegeln.

Martin Tornell sörjs av hustrun, Kungs Elin, och tre barn med familjer.

Carola sjöng för mamma som räddade sina barn ur brand

Edsbynbranden. Den sexbarnsmamma som räddade sina barn ur ett brinnande hus hyllas som hjälte. Nu kommer uppgifter om att Carola Häggkvist besökt henne vid...

Vem leder den svenska politiska dansen?

Ledare Som en blixt från klar himmel meddelade Jonas Sjöstedt att han avgår som vänsterledare – just när han lyckats göra en remarkabel comeback för sitt...

Dags för Iran att återknyta de historiska banden till Israel

Israelkommentar Israelkommentar. Få länder i Mellanöstern har en lika lång och betydelsefull historia i relation till det judiska folket som dagens Iran. Påståendet kan verka...

Nu kommer tulpanerna

Vardag När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...
E-tidning
Mest lästa just nu

Urban Ringbäck, 65 år

Jubilar Förkunnare. Urban Ringbäck var redan i tioårsåldern inställd på att bli pastor som sin far. Han älskar att förkunna i både tal och sång och han har inga planer...