Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kuriosa om våra småfåglar

Fåglar som blir fulla, rasande eller deltar i massmöten — låter det konstigt? Här är några snabba fakta som du kanske inte känner till om våra rara små vänner. Följ med in i småfåglarnas märkliga värld.

Vardag · Publicerad 11:09, 27 aug 2018

Skatan – gillar massmöten

Här är en fågel som verkligen fått dras med myter och dåligt rykte. Sant eller falskt, det som faktiskt har observerats gällande just skator är en fäbless för kollektivet. Under vårvintern samlas fåglarna på bestämda platser, i en slags massmöten, för att hoppa med utbredda stjärtar och kraxa ordentligt tillsammans.

Vad handlar det om? Troligen parningsspel.

Gråsiskan – har bråttom

Honan bygger bo, och snabbt går det. Med hjälp av kvistar, fjädrar och annat material formas boet i rasande fart. Hemmet står färdigt redan efter två till tre dagar.

Ruvningen av ägg går också undan, då kläckningen sker redan efter cirka tio dagar. Ungarna är lika snabba de; efter knappt två veckor lämnar de boet.

Sidensvansen – matvrak och fylltratt

Den här fågeln – som helst häckar i norra Norrland – är särdeles förtjust i käk. Sidensvansen äter lika mycket som den själv väger, varje dag. Helst rönnbär, något som medför viss risk för onykterhet. En del av bären har med tiden nämligen blivit jästa.

Resultatet? Sidensvansen blir lätt onykter. Hittar du en fågel med bruten nacke som försökt flyga in glasrutor så kan det röra sig om en sidensvans.

Domherren – kort stubin

Domherren är småfågeln där hanarna lätt känns igen på det röda bröstet. Lika eldig som färgen är humöret emellanåt – här har vi en fågel som kan bli arg.

Den som härmar hans vissling vid reviret kommer att mötas med ilska. I domherrarnas värld innebär detta utspänt bröst, svängande huvud och närgången flygande observation av hotet. Säkert otäckt – om man är en fågel.

Koltrasten – fjädrar loss

Koltrasten är en omtyckt och folklig fågel i vårt land. Honan är mörkbrun, medan hanen känns igen på sina svartblanka vackra fjädrar. Men så fort faran hotar riskerar fågeln att tappa en del fägring. Fågelns försvarsmekanism kallas skräckfällning och innebär helt enkelt att fjädrarna börjar yra omkring.

Källa: Fågeln.se

Ockelbo toppar svensk skilsmässostatistik

Samhälle. Ockelbo, Gnesta och Sundbyberg har något gemensamt. De är nämligen de kommuner där skilsmässofrekvensen är högst. Piggast på vigsel är par i Solna.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...