Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Kristna gårdar laddar för sommar

De kristna lägergårdarna har haft tuffa år under pandemin, men de som erbjudit campingplatser verkar ha klarat sig bättre.

– Jag hoppas och tror att många har upptäckt de möjligheter som finns att semestra i närområdet, säger Martin Frykberg från organisationen Kristna gårdar och hotell.

Vardag · Publicerad 05:00, 4 maj 2022

Världen idag besöker en av alla de campingar och lägergårdar som kämpat men också utvecklats under pandemiåren. Kustgården, med sin ekbacke intill havet, är en sommaroas som välkomnar såväl återkommande som nya gäster till ön Senoren, två mil öster om Karlskrona i Blekinge.

Gården drivs av Kristen samverkan i Småland-Blekinge (KSSB) och hit kommer människor i alla åldrar för olika läger eller semester. Såväl grupper som enskilda använder gårdens 140 sovplatser på logement samt i stugor och de 50-talet campingtomterna. 

De två pandemisomrarna har märkts av även i Kustgårdens verksamhet.

– Mycket av lägerverksamheten har blivit avbokat, även om en del läger försökt köra med begränsat och anpassat upplägg, säger Åke Knutsson, gårdsansvarig på Kustgården.

Husvagnarna och husbilarna har dock fortsatt att rulla in på området.

En av flera klassiker på Kustgården är ”Vi över 60-lägret”. I slutet av augusti samlas människor som är äldre än 60 år för en lägervecka i gemenskap.

– Veckorna 26 till 35 är uppbokade av olika läger – barn- och ungdomsläger, men även läger för seniorer, berättar Åke Knutsson.

Det är alltid svårt att på förhand förutspå hur stor tillströmningen av campare kommer att bli, menar han.

– Men vi märker att många längtar efter gemenskap så som det var innan pandemin.

Även Martin Frykberg, administratör på Kristna gårdar och hotell (KGH), tror att många svenskar kommer att fortsätta ”hemestra”.

– Det är lite tidigt att säga ännu, men jag hoppas och tror att många har upptäckt de möjligheter som finns att semestra i närområdet, även om en del också säkert ser fram emot att få resa lite längre bort nu när det äntligen är möjligt, säger han.

Ännu en temadag om samkönade relationer i EFK

Stockholm. Evangeliska frikyrkans arbete med frågan om samkönade relationer går vidare. Lördagen 1 oktober... måndag 26/9 07:00

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10
E-tidning
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier