Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den utrotningshotade grönfläckiga paddan. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Hundratals paddor till Öland

Öland har fått ytterligare tillskott av den sällsynta grönfläckiga paddan. Närmare bestämt 200 vuxna paddor och mer än 1 000 yngel har satts ut – med hopp om att ön ska återfå sina fridlysta invånare på riktigt igen.

Vardag · Publicerad 10:00, 25 jul 2019

– Ja, förhoppningen är att vi får i gång en liten population som med hjälp av stödutsättningar kan bli större och livskraftig, säger Kristofer Försäter, som är ansvarig djurvårdare för den grönfläckiga paddan på stiftelsen Nordens ark, till TT.

Genom åren har tusentals rödlistade paddor satts ut på Öland, och återigen var det nu dags för utsättning vid Högby hamns fågelskyddsområde på nordöstra sidan av ön. Flera paddor, både yngel och vuxna, har satts ut på platsen som en gång i tiden hyste en naturlig population.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...