Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Här får eleverna omvandla undervisning till praktisk handling

Dreamcenter Church bibelskola i Göteborg är lite annorlunda än andra bibelskolor. Den är till för människor som kommer från beroendeproblematik och social utsatthet. Studietakten är inte lika hög och det praktiska, sociala arbetet är en stor del av undervisningen.

Vardag · Publicerad 00:00, 11 aug 2022

I en gammal metodistkyrka på Hisingen i Göteborg ligger Dreamcenter, Dreamcenter Church och Dreamcenter Church bibelskola.

Abetet på centret är inriktat på att hjälpa människor att komma bort från utanförskap och missbruk och att förebygga kriminalitet. I kyrkan kan människor få ett andligt hem och i bibelskolan kan de få växa som lärjungar i sin egen takt.

– Vi riktar oss till människor som kommer från missbruk, behandling och social utsatthet på olika sätt. Många kommer med en beroendeproblematik i grunden, säger Hanna Forsell.

Hon ansvarar för bibelskolan, tillsammans med kursföreståndaren Jan Hilding och Bittan Ekman som är föreståndare för Dreamcenter.

En av de saker som skiljer Dreamcenter Church bibelskola från andra bibelskolor är att studietakten inte är så hög. Eleverna kan välja att läsa på heltid fem dagar i veckan eller på 75 procent tre dagar i veckan.

De som studerar på heltid har lektioner i teologi på Vinga folkhögskola måndagar och tisdagar, tillsammans med Bibelskola Väst och Hillsong Internship.

På onsdagsförmiddagarna är det LP-verksamheten som håller lektioner i tolvstegsprogrammet Celebrate Recovery. Eftermiddagarna ägnas åt eget arbete och mentorskap.

När man går igenom de tolv stegen drar det i gång en process. Det handlar mycket om förlåtelse och om vad Gud gör med och i deltagarna, förklarar Hanna, som själv har levt i missbruk och tog emot Jesus för tre år sedan. Hon var en av eleverna i den första bibelskoleklassen vid starten hösten 2020.

– Jag är jättetacksam. Det var en lagom takt för mig. Jag hade inte kunnat sätta mig direkt i skolbänken åtta timmar per dag.

På torsdagar handlar undervisningen om tjänande ledarskap och på eftermiddagarna går klassen ut med en kaffevagn i närområdet, där de möter många med missbruksproblem.

Hanna minns själv vad den praktiska delen av skolan gjorde med henne, hur hon började med att servera kaffe och bulle och sedan blev allt mer frimodig i att tala med människor. Hon ser också vad som händer med bibelskoleeleverna.

– Jag brinner för att få ut dem och möta människor och jag ser en otrolig skillnad i deras liv efter ett halvår. Det ska inte bli pålagt utan komma inifrån. Att pumpa lite kaffe och räcka fram till en människa är också en fin kärlekshandling, säger Hanna.

Först läser klassen i Bibeln om hur Jesus mötte människor och när bibelordet sedan praktiseras i mötet med andra människor händer något.

– Ordet landar i hjärtat och får liv när man gör det med sina egna händer och fötter. Många har själva varit de som blivit mötta på gatan.

Fredagarnas lektioner i livskunskap kommer in på olika områden som har med beroendeproblematik att göra, som själavård och kognitiv beteendeterapi (KBT) knuten till Bibeln. Därefter kan eleverna välja om de vill vara med i Dreamcenter Churchs matkasseutdelning eller på kyrkans ungdomsgård.

Söndagarnas kvällsgudstjänst ingår också i undervisningen och även där får eleverna möjlighet att jobba praktiskt som kyrkvärdar eller med kaffeservering.

– De flesta är väldigt brinnande. Det är inte så att vi behöver dra någon till kyrkan, konstaterar Hanna.

Dreamcenter Church bibelskola drivs av Vinga Folkhögskola i samarbete med Dreamcenter, LP-verksamheten, Smyrnakyrkan i Göteborg och Trappa upp, som är ett behandlingsprogram.

Det finns fortfarande möjlighet att söka till bibelskolan, fram till terminsstarten vecka 35. De som kommer från annan ort än Göteborg erbjuds boendemöjligheter. Hittills har sex elever blivit antagna inför hösten.

Ordet landar i hjärtat och får liv när man gör det med sina egna händer och fötter.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00