Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Den 19 april avtäcktes en 3,5 meter hög bronsstaty av Alexander den Store sittande till häst. Statyn är placerad vid ett torg i centrala Aten. Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/TT

Försenad hjältekung intar sin plats

Tjugosju år försenad är han så på plats i centrala Aten – Alexander den store. Greklands första staty av den antika hjältekungen har rests på ett torg mittemot Lord Byron.

Vardag · Publicerad 14:00, 27 apr 2019

Enligt staden fullbordades den 3,5 meter höga ryttarstatyn i brons 1972 och inköptes av Aten 1992. Men vid den tiden var Grekland indraget i en infekterad namnstrid med den forna jugoslaviska republiken Makedonien.

Nu har tvisten lösts och Make­donien heter numera Nord­make­donien, för att inte förväxlas med den grekiska regionen Make­donien där Alexander den store föddes.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...