Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Talgoxe som sjunger från sin gren i lövträdet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Fåglarna sjunger tidigt i stadens ljus

Både koltrastar och talgoxar lockas att sjunga långt före gryningen i ljuset av stadens alla lampor. Ute i skogens mörker tar de sovmorgon betydligt längre.

Vardag · Publicerad 09:47, 25 feb 2019

Visst är väl våren på gång, eller är det en luring? Nu hörs fågelsång redan före klockan sex på morgonen i södra och mellersta Sverige – tacka allt artificiellt ljus i städerna för det. Ljuset får fåglarna att kvittra långt tidigare än i deras urmiljö i skogarna.

– Koltrasten påverkas mycket av stadsljuset, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...