Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Innan kylskåpet slog igenom hade de flesta hus jordkällare. Foto: Claudio Bresciani/TT

Den gamla jordkällaren har fått sin renässans

Källarsval dricka och rotfrukter som håller sig i månader. Jordkällarens förmåga att bevara maten har glömts bort, men nu ökar intresset igen. Kanske är det både miljötänk och krisberedskap bakom renässansen.

Vardag · Publicerad 10:00, 31 jul 2019

Länsstyrelsen i Jönköping ordnade en kurs om hur man tar vara på sin gamla jordkällare, och vips blev alla platser fyllda. Snabbt fick ett andra tillfälle ordnas, berättar Jenny Knutsson, lantbruksrådgivare på länsstyrelsen.

– Det var väldigt många intresserade, fler än vi kunde ana, säger hon.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...