Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En liten slemfisk (Ecsenius stictus) tittar försiktigt ut från sin håla på korallrevet utanför Australiens östkust. Foto: Tane Sinclair-Taylor/TT

De minsta fiskarna är de som ger korallreven liv

Korallreven är de artrikaste ekosystemen i haven. Men rikedomen hänger helt och hållet på förekomsten av en tidigare förbisedd grupp av organismer: de allra minsta fiskarna i haven. Dessa utgör 57 procent av födan för de större fiskarna som lever vid reven, enligt en ny studie.

Vardag · Publicerad 08:00, 13 jun 2019

I studien, publicerad i tidskriften Science, har forskare verksamma i Kanada, USA och Australien undersökt livscykeln hos en rad småfiskar som lever på korallreven i oceanerna.

Det rör sig om de allra minsta av alla marina ryggradsdjur, fiskar som är så små och oansenliga att de är svåra att uppfatta för ett mänskligt öga.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.