Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Ungdomar taggar för megakonferens i Oslo

För första gången äger missionskonferensen The Send rum i Europa, närmare bestämt i Norge den 25 juni. Nyligen hölls ett förhandsarrangemang i S:ta Clara kyrka för att peppa ungdomar inför eventet.

– När vi säger: ”Här är jag, sänd mig”, då får vi vara beredda på att åka till platser som vi inte vill åka till, predikade Sebastian Stakset, som kommer vara en av talarna i Oslo.

Ung · Publicerad 07:00, 1 jun 2022

Megakonferensen The Send, som Youth with a mission (YWAM) står bakom, vill rusta ungdomar för att sändas ut och dela evangeliet. Den 18 maj var det för andra gången en pre-gathering i Sverige, i S:ta Clara kyrka i centrala Stockholm.

Och Världen idag var på plats.

På tre tv-skärmar räknas tiden ner till klockan 19, då eventet ska börja. The Send är riktat till unga, vilket avspeglas i samlingen, men det sitter även en del äldre i bänkarna.

Förväntan hänger i luften när Anders Carlsson, som tillsammans med sin fru, Sara, är ledare för YWAM Stockholm Transform, välkomnar deltagarna och går igenom kvällens program.

Anders är en av dem som ansvarar för uppföljningen av de svenska ungdomarna som ska delta i The Send. Ungdomarna kommer nämligen bli utmanade under eventet till olika initiativ för att nå ut till människor med evan­geliet när de kommer hem.

– Vi drar dit folk för att man ska få bli utmanad, inspirerad att gå i sin kallelse och gå fullt ut för Gud, säger han.

Kvällens lovsång leds av ungdomar från S:ta Clara kyrka. Överallt i kyrksalen sträcks händer upp i tillbedjan. Efter en stund tar en av talarna från The Send-teamet, 21-årige Harry Sowdon från England, till orda.

– Bibelordet ”Jag skäms inte för evangeliet. Det är en Guds kraft till frälsning för var och en som tror” genomsyrar mycket av konferensens syfte, säger han.

– Det här är kraften som frälser, varför skulle vi inte dela det?

Harry uppmanar de deltagande att be två och två för varandra om frimodighet att dela evangeliet.

– När vi säger: ”Här är jag, sänd mig”, då får vi vara beredda på att åka till platser som vi inte vill åka till, säger kvällens huvudtalare, Sebastian Stakset.

Han berättar att han själv inte ville tillbaka till fängelsemiljön på grund av sin bakgrund, men han upplevde att det var dit Gud ville sända honom.

– Jag har levt många år i kriminalitet och jag ville absolut inte se kriminalitet, inte ens på ett vykort. Men Herren skickade tillbaka mig till de miljöerna.

Sebastian säger vidare att vi inte väntar på väckelse, utan att den redan är här.

– Väckelsen har varit här i flera år. Människor är öppna, människor är hungriga, men när vi säger att vi vill se väckelse så tänker vårt undermedvetna att vi vill få in dem i vår lilla box, fortsätter han.

Sebastian berättar att Gud fyller oss med kraft så att vi vågar göra det han sänder oss att göra, som när Petrus går ut på vattnet. Han påtalar att det kommer krävas mod i den här tiden.

– Kanske är det en tid där vi ska gå på vattnet, kanske är det en tid nu när vi ska sluta leva för oss själva och verkligen börja leva för honom, säger han.

Några hundra svenskar beräknas följa med till The Send i Norge, berättar Anders. Man vet inte helt säkert hur många som kommer att delta, men arenan där eventet äger rum rymmer 22 000 personer.

– Den hoppas vi ska fyllas, säger Anders.

Vi drar dit folk för att man ska få bli utmanad, inspirerad att gå i sin kallelse och gå fullt ut för Gud.

The Send

• Anordnas av Youth with a mission (YWAM).

• Har tidigare ägt rum i Orlando i Florida 2019, med nästan 60 000 besökare, och i Saõ Paolo i Brasilien i början av 2020, med cirka 140 000 deltagare.

• Nyligen ägde eventet rum i Kansas City, Missouri, och i höst körs det i Argentina.

• Den 25 juni går The Send av stapeln i Telenor Arena i Oslo, Norge, klockan 10–22. En av talarna är Sebastian Stakset.

• Telenor Arena rymmer 22 000 personer.

• YWAM Sverige anordnar bussresor för att ta deltagare från Sverige till Norge. Biljetten kostar 1 200 kronor (täcker bussresa och eventbiljett). Avresa från Stockholm eller Jönköping.

• För mer info, se ywam.se och thesend.no/sv

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier