Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Ungdomar från Sverige leder bibelskola på Sri Lanka

Just nu befinner sig fem ungdomar från missionsbibelskolan Mission One Eleven på Sri Lanka, för att inspirera och utbilda tolv unga vuxna som liksom svenskarna brinner för att nå onådda folkgrupper.

– Vi får vara med och rusta nästa generations ledare i detta land, säger Josef Johansson, en av de svenska eleverna.

Ung · Publicerad 12:00, 21 feb 2023

Alla har de gått bibelskolan Mission One Eleven (MOE) de senaste åren, men vid olika terminer. Nu befinner sig de fem ungdomarna tillsammans i staden Nuwara Eliya på Sri Lanka under tre månaders tid. Lika lång tid har de tidigare gått på missionsbibelskolan i Sverige.

– Min riktiga vandring med herren började i somras på ett läger. När lägret var färdigt ville jag ta nästa steg och inte bara låta det rinna ut i sanden, berättar Jakob Magnusson, som kommer från Göteborg, när Världen idag når gruppen på Sri Lanka.

Med gruppen är även Meghan McDonald, som reste ända från hemmet i Kalifornien för att gå på MOE:s bibelskola i Sverige i höstas, efter att ha fått tips om utbildningen genom en svensk i deras församling.

Nu är hon väldigt nöjd med valet att åka till Sverige.

– Det gav verkligen ett nytt perspektiv. Det var livsförändrande att gå ut och tjäna herren på ett nytt sätt. En underbar upplevelse, säger hon.

Oliver Bertilsson, hemmahörande i Götene, kände att onådda människor låg på hans hjärta, och letade därför efter en bibelskola med just en sådan inriktning. Först var hans sikte inställt på att åka till Hawaii för att gå på en bibelskola där, men sedan läste han om MOE.

– Det här var precis vad jag ville ha, så varför skulle jag åka till andra sidan jorden för att nå onådda människor, när jag bara kunde åka en timme norrut, säger han.

Mission One Eleven är upplagd så att eleverna första tiden är i Sverige för att träna sig inför att åka ut och nå onådda folk i andra länder. Resan till Sri Lanka är sedan en fortsättning, där de får bidra med sina erfarenheter från terminen i Sverige.

I området där de befinner sig bor många människor i bergsområden som till stor del är isolerade från omvärlden.

Här har Mission One Eleven också en bibelskola för srilankeser, och det är därför eleverna från Sverige är precis här – för att utrusta och hjälpa eleverna.

– Målet är att utrusta de här eleverna så att de kan ta med sig evangeliet ut till de här byarna, berättar Josef Johansson, från Mullhyttan som gick MOE våren 2021.

Här på Sri Lanka får de fem ungdomarna vara med och leda bibelskolan, hålla i undervisning, predika i kyrkor, hjälpa till att leda lovsången och ha teambuilding för de tolv bibelskoleeleverna.

– Vi får vara de som håller ihop, bygger upp teamet och som spenderar tid med att lärjungaträna eleverna. Vi får vara med och rusta nästa generations ledare i detta land, säger Josef.

– Men vi får växa lika mycket som dem, det är fantastiskt, lägger han snabbt till.

Samtidigt får de fem eleverna från svenska MOE dela med sig av sin egen passion för Gud.

– Vi får visa på elden vi har i våra hjärtan och inspirera de här människorna. Vi finns där för varandra och får vara med i deras vandring. Det känns otroligt värdefullt, säger Jakob.

Eleverna i skolan på Sri Lanka har olika bakgrunder och har varit kristna olika länge, men de har ändå en sak gemensamt:

– Det är en väldigt hungrig grupp. De är väldigt passionerade för Gud och lyssnar väldigt intensivt för att ta vara på den här träningen som de får. Förhoppningen är att få se dessa unga vuxna växa och få komma ut i tjänst, och få se människor komma till tro genom deras liv, säger Oliver.

När Världen idag pratar med teamet har de hunnit vara i landet i ungefär tre veckor, och har redan hunnit komma långt i sitt arbete i landet.

– Vi har haft en otroligt god stämning i teamet och har ”connectat” bra med de som går här, berättar Josef.

De lankesiska eleverna har dessutom tagit emot gruppen från Sverige med öppna armar, berättar ungdomarna.

– De är väldigt hedrade, speciellt ledarna, av att vi lämnat våra familjer och vårt land för att åka hit till dem, säger Josef.

Framför dem ligger ännu sex veckor på Sri Lanka, där de bland annat ska få vara med på ett par kampanjer med svenska talare. Dessutom har de redan nu evan­gelisation varje lördag, och kommer göra en egen outreach innan de säger farväl från bibelskolan på Sri Lanka.

– Vi hoppas att få se många bli frälsta och många helanden vid kampanjerna. Det kommer bli grymt, det är vi förväntansfulla på, säger Josef.

De fem ungdomarna från MOE i Sverige är alla själva övertygade om att de på något sätt vill arbeta med mission i framtiden, i någon form.

– Jag tror vi alla har fått den här elden i våra hjärtan om att nå människor med evangelium. När det väl har börjat brinna är det bara att låta den fortsätta, säger Josef.

Tiden på Sri Lanka är också viktig på det sättet, för deras framtid, menar han.

– Det är väldigt bra att få ta sig tid att bara söka Gud och hans ledning. Så det är en ypperlig tid för alla oss.

I slutet av intervjun får de fem ungdomarna frågan om de kan rekommendera Mission One Eleven. Men de hinner knappt få frågan innan alla fem stämmer in i ett enda stort unisont ”ja”.

– Det är verkligen en stor rekommendation för alla att göra, oavsett ålder, säger Maja.

– MOE är en språngbräda ut i ett liv i mission, framhåller Josef.

Oavsett vad som händer för dem framöver, så kommer de ha med sig erfarenheter och minnen för livet från tiden på Sri Lanka.

– Att göra en missionsresa på det här sättet är ett häftigare sätt att uppleva ett land. Man får uppleva alla typer av människor och platser, och man får gör det med ett väldigt gott fokus på Jesus, menar Josef Johansson.

Du kan följa ungdomarns resa i Sri Lanka på deras Instagramkonto: @youngmoessionaries

Vi får visa på elden vi har i våra hjärtan och inspirera de här människorna.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00