Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Ny Generation firar tjugo år av skolmission

Över hundratusen biblar har delats ut från en ungdom till en annan. Oräkneliga kramrutor har motverkat hårt klimat. Tusentals bullar har berättat för elever att deras liv har en mening.

Från starten 2002 och än i dag uppmuntrar elev- och studentorganisationen Ny Generation unga kristna att sprida Guds kärlek på sina skolor.

Ung · Publicerad 07:00, 14 jun 2022

I år fyller Ny Generation 20 år, och genom årens lopp finns otaliga berättelser om hur rörelsen har präglat och påverkat liv.

Isak Larsson hamnade en vanlig skoldag på fika hos Ny Generation-gruppen på Lugnetgymnasiet i Falun. Där började hans resa mot en tro på Jesus. I dag är han ledare för NG-gruppen på sitt universitet och har två teamår för elev­organisationen i bagaget.

– Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola. Det är en sådan möjlighet att få visa folk och berätta om Jesus.

Under hösten 2020 startade Philippa Westergård en NG-grupp på sitt högstadium Solängskolan i Örkelljunga. Detta då hon upplevde en längtan efter att göra något konkret av sin tro.

– Jag tycker bara det är så häftigt att man kan bli använd på sin skola och sprida ljus, glädje, hopp och kärlek till sina klasskompisar. Det är så härligt att se hur Gud kan börja med en liten dröm i ens hjärta och hur det sedan kan växa sig så stort.

Andreas Häger, nationell ledare för Ny Generation, var själv med i NG-gruppen på sitt gymnasium och berättar att det var ett viktigt verktyg för hans tro.

I höst arrangerar Ny Generation det nationella eventet ”2022 – för en ny generation” i Stockholm. Andreas hoppas att det ska uppmuntra ännu fler unga att haka på rörelsen. 

– Ny Generation är i dag fortfarande en rörelse av och för unga människor. Vi tror på att samlas kring det som är gemensamt och att se många olika personer som är i funktion tillsammans.

– Inte minst tror vi också passionerat på unga människor. Helgen i september blir en viktig milstolpe i Ny Generations historia framåt.

Emma Bergkvist, före detta nationell ledare för Ny Generation och i dag ansvarig för Alpha Youth, samt Edvard Wiberg, entreprenör och föreläsare, är två av alla de tvåhundra teamare som passerat Ny Generations korridorer. Både Emma och Edvard fortsatte flera år som anställda på NG och jobbar än i dag med unga och med saker de fick upptäcka under sin tid på organisationen.

–  NG har varit den bästa skolan för mig. Jag kommer så ofta tillbaka till hur Ny Generation har påverkat mig positivt, säger Edvard och fortsätter:

– Dels vad jag har lärt mig om mig själv, gåvor och talanger som jag har, dels min passion. Jag har upptäckt så mycket om mig själv och mitt bidrag in i världen utifrån vad jag fick vara med och göra under mina år på Ny Generation.

Emma tar vid:

– Anledningen till att jag hamnade på NG efter studenten var för att jag, under skoltiden, insåg hur mycket mentaliteten på NG bidrog till min tro.

– Det handlar så mycket om att våga göra något för Gud, våga tro att han är med, våga drömma stora drömmar för Gud och utvecklas i sina gåvor. Sedan också att ta tron från bara snack till verklighet som jag upplevde i skolgruppen. Det blev anledningen till att jag ville jobba på NG och det påverkar min tro än i dag.

Ny Generation firar sitt tjugonde år genom att hyra Annexet i Avicii arena i höst för ett stort ungdoms­event, som Världen idag tidigare rapporterat om.

– Många har passerat genom organisationen under åren och fått sina liv präglade – oavsett om det handlar om att hitta en tro på Jesus eller få en ny bild av vad det innebär att vara Jesu lärjunge i sin vardag, säger And­reas Häger, nationell ledare för Ny Generation.

Han fortsätter:

– Vi tackar Gud för allt som hänt och ser eventet ”2022 – för en ny generation” som ett kliv in i nästa kapitel. Jag är övertygad om att den här rörelsen behövs mer än någonsin.

Jag skulle inte ha kommit till tro om det inte hade varit för NG-gruppen på min skola.
Det är så härligt att se hur Gud kan börja med en liten dröm i ens hjärta och hur det sedan kan växa sig så stort.

Ny Generation

• Grundades 2002 av Joakim Lundqvist.

• Cirka 1 500 Ny Generation-grupper har startats genom åren.

• Organisationen har i dag cirka 10 000 medlemmar.

• Huvudkontoret ligger i Uppsala.

Eventet ”2022 – för en ny generation”

• Arrangeras av elev- och studentorganisationen Ny Generation i Annexet, Avicii arena (Stockholm) den 30 september–1 oktober.

• Riktar sig till högstadie- och gymnasieelever från hela Sverige och alla samfund.

• Läs mer och boka biljett på mmxxii.se

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier