Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

De vill hjälpa unga som kämpar med psykisk ohälsa

Från tidig ålder brottades Nellie Vänseth med psykisk ohälsa. När hon funderade över vad hon själv hade behövt under den tuffa tiden, fick hon idén till den bok som alldeles nyligen getts ut av Bornelings förlag.

– Och jag ville berätta om den trygghet jag har i Jesus, säger vännen och medförfattaren Mathilda Ahxner.

Ung · Publicerad 07:00, 27 dec 2022

På köpcentret Asecs i Jönköping är julhandeln i full gång. Den som svänger in på området måste hålla lite extra koll på alla människor som kryssar sig fram med sina kassar på den snömoddiga, välfyllda parkeringen.

Inomhus strålar de olika ljusdekorationerna i kapp med butikernas skyltfönster. När vi närmar oss ”UF Christmas Shop” hör vi hur köpcentrets julmusik blandas med subwoofers. UF, Ung Företagsamhet, är en ideell, politiskt obunden utbildningsorganisation som erbjuder bland annat gymnasieelever utbildning i entreprenörskap.

– Vill du köpa bivaxdukar? frågar en ung kille entusiastiskt.

Vi ler och svarar att vi återkommer.

I dag har vi stämt träff med Mathilda Ahxner och Nellie Vänseth, som båda är 18 år och går sista året på den kristna friskolan Kungsgymnasiet i Jönköping. Nellie är uppvuxen i Habo, medan Mathilda kommer från Fagerhult en bit utanför.

Tillsammans har de skrivit och illustrerat självhjälpsboken Din lilla fristad som bland annat vänder sig till unga med psykisk ohälsa.

– Men man måste inte ha problem med psykisk ohälsa för att dra nytta av den, utan den kan hjälpa alla som behöver stressa ner och tänka på något annat en stund, förtydligar Mathilda.

– Just det. Som en pausknapp, inflikar Nellie.

Nellie berättar att hon från ganska tidig ålder fått kämpa med psykisk ohälsa och att hon vuxit upp med skilda föräldrar. Bokidén fick hon i somras, när hon började fundera över vad hon själv hade behövt under den tid när hon mådde som sämst.

– Jag kände ju även till Mathildas stora dröm att bli författare, så jag frågade om hon kunde tänka sig att göra en sådan här bok tillsammans med mig.

Mathilda, som dock inte själv har någon erfarenhet av psykisk ohälsa, nappade direkt. Hon ville dela med sig av den trygghet hon har genom sin tro på Jesus.

– Dessutom har jag alltid gillat att skriva och rita, och att ge ut en bok är en dröm som går i uppfyllelse.

Nellie vill i framtiden arbeta som lärare eller inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hon berättar att de inför arbetet med boken bland annat har tagit del av statistik från den ideella organisationen Suicide Zero, som arbetar med att förebygga självmord.

– Jag skulle vilja påstå att den vård och psykiatri som erbjuds i dag inte är tillräcklig. Det beror säkert på att den är så överbelastad.

I Din lilla fristad har Mathilda gjort alla illustrationer och Nellie har skrivit de flesta texterna. Bland innehållet finns det Spotifylistor med ”peppande låtar” som man kan lyssna på under tiden man färglägger någon av bilderna.

– Man använder många olika sinnen. Det finns även en lista där man kan fylla i sådant som man är tacksam för, säger Mathilda.

Nellie klargör:

– Den är verkligen så mycket mer än en målarbok, och väldigt unik på så sätt att det inte finns någon sådan på marknaden. Eller ja, nu finns det ju en, ler hon.

Boken är fylld med uppmuntran av olika slag. Dessutom finns det ett brev från kungen! Ja, inte från det svenska kungahuset, utan från Jesus. Där kan man bland annat läsa: ”… jag tränger mig inte på ... Jag vill i alla fall att du ska veta att du inte är ensam.”

Brevet från kungen är ett av Mathildas favoritavsnitt.

– Vi har gjort vissa sidor där vi presenterar den kristna värdegrunden, för att det ska finnas något mer än att bara hjälpa sig själv, säger hon.

Det finns även uppslag med bibelord, bland annat från Johannes 14:27: ”Jag lämnar frid efter mig, min frid ger jag åt er. Jag ger er inte det som världen ger. Låt inte era hjärtan oroas och var inte ängsliga!”

Men Nellie och Mathilda är tydliga med att boken passar alla.

– Det finns många människor som inte själva har den kristna tron, men som vill ha boken och verkligen ser nyttan av den, säger Nellie.

Hon lyfter fram avsnittet ”Framtidsblicken” som en av sina favoriter. Där skriver man ner vad man ser fram emot. ”Att se fram emot saker kan hjälpa dig att ta dig igenom svåra dagar” står det i den lilla instruktionsrutan bredvid.

– Det kan vara bra att inte fastna för mycket i det förflutna, säger Nellie.

Samarbetet med boken har gått bra. Man bör egentligen vara fler än två i ett UF-företag, eftersom man behöver se saker från många olika vinklar.

– Men vi är så pass olika, så det har fungerat ändå, säger Mathilda.

– Ja, vi kompletterar varandra väldigt bra, instämmer Nellie.

De berättar att när den ena har varit stressad av situationen, så har den andra varit lugn. De har kunnat fånga varandra och kunnat bolla alla idéer.

De är också otroligt tacksamma till personalen på Bornelings förlag, som har hjälpt dem, och som direkt tände på bokidén när tjejerna berättade om den.

Mathilda och Nellie tror att de kommer att samarbeta igen någon gång i framtiden. Men just nu är de lite trötta – speciellt i benen – efter att ha stått och sålt böcker en hel helg. Men de vill skicka med några ord till den som mår dåligt.

– Du är inte ensam. Våga prata om det med någon du verkligen har förtroende för. Livet är så mycket mer värt än att bara överleva det – man måste leva också, säger Nellie.

– Du är här av en anledning, det är många som får glädje av din närvaro, säger Mathilda.

Livet är så mycket mer värt än att bara överleva det – man måste leva också.

Mathilda Ahxner

Familj: mamma, pappa och en yngre syster.

Gör: Går sista året på estetiska programmet med musikinriktning på Kungsgymnasiet i Jönköping.

Favoritcitat: ”God is gonna show out even if all you do is show up.” (Riley Clemmons)

Äter helst: Köttbullar med potatismos.

Aktuell: Med boken ”Din lilla fristad”, där hon gjort illustrationerna och skrivit lite text.

Nellie Vänseth

Familj: Mamma, pappa och tre äldre syskon.

Gör: Går sista året på estetiska programmet med musikinriktning på Kungsgymnasiet i Jönköping.

Favoritcitat: ”Don’t believe everything you think.” (okänd)

Äter helst: Kycklingsallad.

Aktuell: Med boken ”Din lilla fristad” som vänder sig till unga med psykisk ohälsa.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00