Jag ska tacka dig i evighet för det du har gjort. Inför dina trogna ska jag hoppas på ditt namn, för det är gott.
Psaltaren 52:11

Världen idag

26-årige Daniel: Därför valde jag att bli pastor

I tonåren ville han bli fotbollsproffs. Nu axlar 26-årige Daniel Berglund uppgiften som pastor och föreståndare i Brokyrkan i Sundsvall.

– Jag drömmer om en församling som kokar och flödar av Guds närvaro och Guds eld, säger han.

Ung · Publicerad 07:00, 20 okt 2021

Som 15-åring hade Daniel Berglund från Uppsala ett tydligt mål: han ville bli fotbollsproffs. Men när han skadade sig på fotbollsplanen blev målet ett annat. 

– Då fick jag tid över och började spela piano och gitarr och kom in i lovsången. Jag fick en större hunger efter Gud, berättar Daniel. 

Med facit i hand är han inte ledsen över att proffsplanerna krossades. 

– Jag är väldigt glad för den där skadan nu, säger han och skrattar. 

Hans tro hade funnits med sedan långt innan. Men det var där runt 15-, 16- och 17-årsåldern som vägen stakades ut mot en kallelse och där tron blev viktigare. 

– Jag fick en sådan hunger efter Gud och läste mycket av Yonggi Cho. Jag blev inspirerad till att be mycket och länge, efter att se människors frälsning och efter det övernaturliga livet med Gud, berättar han. 

Det var också då som han började bearbeta traumat i att som sexåring ha förlorat sin pappa. 

– Jag hade inte sörjt så mycket som barn. Men jag fann tröst i Gud och i lovsången. Det var då i tonåren som det blev en bearbetning av sorgen, säger han och konstaterar att pappans bortgång i hans unga år inte skadat relationen med Gud. 

– Jag är bara tacksam till Jesus för de sex år som jag fick med min pappa. Jag har bara fina minnen av honom. 

Vid 17-års ålder kände han en kallelse till en tjänst för Gud. Men inte genom något enskilt avgörande ögonblick. 

– Det var mer som att allt annat bleknade bort och kändes oviktigt. Det var bara en sak jag ville, och det var att predika för att människor ska bli frälsta. 

Daniel sökte sig till en pastorsförberedande utbildning på STH, Skandinavisk teologisk högskola. Men han garderade sig också genom att plugga en kandidatexamen i ekonomi i Uppsala universitet. 

– Jag tänkte att det var bra att ha med sig om jag blev pastor först som 35-åring, säger han. 

Men Gud hade andra planer. För genom STH fick Daniel Berglund komma ut och predika i Brokyrkan i Sundsvall. 

Vad han då inte visste var att församlingens föreståndare, Tormod Flatebö, hade börjat förbereda sig för pensionering och bad om att hitta en ersättare. 

– Jag kände direkt i mitt hjärta när Daniel kom att han var vår nye pastor, berättar Tormod. 

Ett besök blev till flera under 2019 och våren 2020. Sedan fick Daniel frågan från Tormod om att komma in som andrepastor i församlingen. 

– Jag kände nästan att jag inte behövde be över det. Jag kände glädje och frid hela vägen, säger Daniel. 

Tormod minns hur det glittrade till i Daniels ögon när han fick frågan om att börja arbeta i församlingen. 

– Jag tror verkligen att det är Gud i det här, säger han. 

Sedan förra våren har Daniel jobbat 75 procent som andrepastor och gått sida vid sida med Tormod. 

– Det har inte varit enkelt. Det är som om en sköldpadda ska springa i kapp med en hare, jag känner att jag har väldigt mycket att lära, säger Daniel och skrattar. 

– Det är ju väldigt stora skor att fylla. Men jag är väldigt tacksam över att Tormod har varit med, fortsätter han. 

Daniels rekommenderar andra unga att ha ett mentorskap. 

– Jag tycker att alla unga, nya pastorer ska ha ett mentorskap med den tidigare pastorn för att på så sätt kunna ta över historien och inte komma till en helt ny start, säger han. 

Tormod ser också det som en viktig del. 

– För att ett träd ska kunna växa måste det ha stadiga och stabila rötter. Mina upplevelser med Daniel är att det redan börjar skjuta ut nya skott från det trädet. Jag kan inte se annat än fördelar. 

För Tormod, som arbetat som pastor i 44 år och som grundade Brokyrkan 1989, är det med speciella känslor som han nu tar ett steg tillbaka och blir pensionär. 

– Det blir ju en helt ny erfarenhet och jag har jobbat en del mentalt med att förbereda mig på det. Men jag kommer finnas kvar i församlingen och räknar med att hjälpa till med predikningar och själavård. 

Den tredje oktober avskildes Daniel som ny föreståndare och pastor för Brokyrkan, något som han tar sig an med stor ödmjukhet. 

– Jag ska inte överskatta min förmåga och tro att jag som är 26 år redan har koll på allt, utan jag behöver ha dubbelt så mycket ödmjukhet, menar han.

Han inser själv att han inte har något långt livsperspektiv eller livserfarenhet, och inte samma lärdomar som Tormod hunnit göra under 32 år som pastor i församlingen. Men i stället kan han bidra med andra saker. 

– En styrka är att jag lättare kan relatera till den unga generationen som är närmre mig i ålder, säger Daniel, och berättar att han och hans fru i ett tidigt skede vill göra satsningar mot barn, ungdomar och unga vuxna. 

– Drömmen jag har handlar alltid om människors frälsning. Min personliga nisch är bönen, det brinner jag mycket för, säger han och tillägger:

– Jag ser framför mig att församlingen inte bara ska vara en församling utan en bönerörelse. Jag drömmer om en församling som kokar och flödar av Guds närvaro och Guds eld. 

Även om Daniel själv är ödmjuk inför uppgiften, så är Tormod säker på att hans arvtagare är rätt person för uppdraget. 

– Det känns så otroligt rätt och så bra. Daniel kommer springa mycket snabbare än hararna, säger han.

Allt annat bleknade bort och kändes oviktigt. Det var bara en sak jag ville, och det var att predika för att människor ska bli frälsta.

Daniel Berglund

Ålder: 26 år.
Bor: Sundsvall.
Familj: Nygift med Daniella.
Yrke: Pastor i Brokyrkan.

Daniels råd till andra unga som bär på kallelse till tjänst

• Nummer ett är det personliga livet med Gud. Att vi i det fördolda livet med Gud ber, fastar, läser Ordet – det tror jag är det absolut viktigaste för att komma ut tjänst.

• Ta alla möjligheter du får! Bor du i Skåne och får möjlighet att predika i Lappland så är det bara att tacka ja. Eller predika för barnen i söndagsskolan. De chanser man får ska man ta, även om det inte passar perfekt.

• Hitta en utbildning som inte bara är teoretisk. Välj en skola som brinner för Gud och där väckelse är prio ett.

Statens agerande kring pandemin ännu i dunkel

Ledare Den långa coronavågen har nu gått över i en ny fas. Folkhälsomyndigheten med flera berättade i... lördag 22/1 00:10

Spritfester och högt energipris

Ledare Att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vid flera tillfällen bjudit in sina medarbetare... lördag 22/1 00:00

Här tas inte Guds ord för givet

Missionsglimten Solen bränner och det blåser lite damm från de torra, sandiga områdena omkring mig. Men jag är... lördag 22/1 00:00

Finns det hopp om äktenskapet efter att min fru var otrogen?

Familjefrågan För cirka fyra månader sedan berättade min fru att hon varit otrogen med en man på jobbet när de... lördag 22/1 00:00

Frälsningen kommer från judarna

Andakt. Förintelsedagens bibelord: ”Här är inte jude eller grek, slav eller fri, man och kvinna. Alla är ni... lördag 22/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier