Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Plusarkiv: Deckare

Tro och Liv · Publicerad 10:25, 20 sep 2010
Deckare – ger hopp inför framtiden I samspelet mellan författare och läsare skapar Anden förståelse och gemenskap över tid och rum – även genom konstnärliga uttrycksformer som inte alltid varit "godkända", menar Anna Sophia Bonde. Teologen Francis McNutt återberättar i sin bok Healing om den karismatiske pastorn Tommy Tysons besök hos ett äldre par ute på vischan i Montana, någon gång mot slutet av 1960-talet. Tyson kom dit med pastorn i parets församling, en församling som paret för några år sedan dragit sig tillbaka från.
När de båda pastorerna anlände, satt paret ute på verandan. Kvinnan var förlamad. Tyson minns att så fort han satte sig där för att samtala med detta gamla par, Nelson och Mae, så kom Jesu kärlek strömmande mot honom, kärlek som han helt tydligt skulle ge vidare till de gamla.

Han såg också för sin inre
syn en gammal bondgård med en tårpil framför boningshuset och när, han beskrivit bilden frågade han paret om det var något de kände igen. Det var mitt barndomshem, lyckas Mae få fram. Därefter såg Tyson – återigen med hjärtats blick – en ung man som kom på natten åkande fram till huset i en charabang och en ung kvinna som väntade på honom, hoppade i vagnen och åkte med bort.
Var det så, frågar Tyson Mae, att din familj inte ville att ni skulle gifta er och att ni rymde iväg tillsammans? Mae nickar. Därefter såg Tyson en äldre kvinna som satt vid en orgel och spelade frenetiskt, med ett krampaktigt uttryck i ansiktet. Var det så, fortsätter han, att ert äktenskap inte blev särskilt lyckligt och att du i stället hängav dig åt musiken, att den blev ditt enda hopp, barnlösa som ni var? Stumma nickningar från kvinnan i rullstolen.
Så började Nelson tala, berättade att allt det Tyson sagt stämde men att de faktiskt, nu på gamla dar, hittat varandra igen. Men det sorgliga var, sa mannen, att på grund av ett uppslitande gräl i församlingen, gick de inte längre till kyrkan och kvinnan hade följaktligen fått sluta spela orgel, hennes stora glädje i livet. Några månader därefter hade Mae drabbats av förlamning.

De satt länge där på
verandan och samtalade med varandra, det gamla paret och de båda pastorerna, och avslutade kvällen i bön. Och när de skulle gå sträckte Mae enligt Tyson plötsligt ut sin hand till farväl och reste sig sedan ur rullstolen, fylld av glädje. Ett helande hade ägt rum, som inbegrep både historien, det de varit med om, och nuet.
När jag läste det här vittnesbördet förstod jag plötsligt varför jag tycker så mycket om gamla engelska deckarhistorier. Detektiven fungerar ju faktiskt ofta som själavårdare och det som alla dessa böcker, av Agatha Christie och Dorothy Sayers och, på sitt sätt också C S Lewis (till exempel i boken Vredens tid), har gemensamt, är ju precis det som bibelböckerna berättar om, från början i Första Mosebok till slutet i Uppenbarelseboken: en idyll som invaderats av ondska och en skarpsinnig typ som återställer ordningen. Visserligen är inte världen St Mary Mead eller för den delen något college i Oxford, men principen är densamma.

Jag tror på fullt allvar att orsaken till att dessa böcker blev så populära var inte i första hand att de tillhandahöll välskriven och underhållande verklighetsflykt utan att de faktiskt fyllde sina läsare med tro på universums inneboende ordning. (En dimension som de flesta nyskrivna deckare fullständigt saknar.) Det finns hopp! För påståendet att vi människor inte skulle påverkas av det vi läser eller tittar på är ju bara nys; det är klart att vi påverkas – både av det positiva och det negativa, både av kvalitet och skräp.

Visst finns det kvalitet utan "lyckligt" slut och visst finns det moraliskt skräp, men Agatha Christie, Dorothy Sayers och C S Lewis, om vi tar dem som exempel, lyckas verkligen i sina bästa stunder att ge oss det som människan mest av allt behöver: hopp inför framtiden. Det är kanske inte en konstnärlig kvalitet, men kanske är det så att när man själv bärs av detta hopp så finns sannolikheten att man också ska komma att förmedla det till andra.

Dorothy Sayers skrev flera lysande deckare om Lord Peter Wimsey och Harriet Vane men hon var dessutom en fin teolog och skrev exempelvis The mind of the maker, en studie över treenigheten, sedd från en författares perspektiv. Fadern, menar Sayers, motsvarar författaren som tänker ut en idé över boken han vill skriva. Sonen är ju Ordet som blir kött, det vill säga idén som blir en bok som man kan köpa i boklådorna eller låna på biblioteket. Och den helige Ande är den som möjliggör samspelet mellan författare och läsare. Det är den helige Ande som gör läsning och förståelse möjlig, som gör gemenskap möjlig bortom tid och rum, som gör att vi, här och nu, kan läsa 1800-talsromaner och medeltida lyrik, antika dramer – och känna igen oss i dem, lära oss av dem. In-spiration, heter det ju. Av Anden.

Det är spännande att tänka sig att det är den helige Ande som möjliggör både helanden, som det paret i Montana fick uppleva, och konstnärliga upplevelser. Då behöver alla vi kristna som också älskar att läsa "vanliga" böcker inte längre oroa oss för att tro och kultur befinner sig i oundviklig konflikt med varandra, ifall vi nu oroat oss för det! Anna Sophia Bonde

Deir Yassin – myten som bidrog till de palestinska flyktingarna

Israelkommentar Myten om den så kallade massakern i den ”fredliga” arabiska byn Deir Yassin i april 1948, strax... torsdag 2/4 00:00

Marie Nylén Utbult: Sju gånger värre än influensa

Coronapandemin. Covid-19 är ett ”fruktansvärt krävande virus”. Det säger Marie Nylén Utbult, hustru till Roland... torsdag 2/4 13:50

Glöm inte bort att det finns en ren källa som inte Fienden kan komma åt.

Ledarkrönika I den här märkliga tiden är det en sådan tillgång att få söka tröst och styrka i Bibeln. Vi vet att... torsdag 2/4 00:00

Döljer Jesus sanningen för vissa?

Mot väggen I Bibeln står det på flera ställen att Jesus säger att han talade i liknelser för att vissa...

Bön under svåra tider

Bönekrönika Vi lever i omskakande tider just nu. Stora delar av hela jordens befolkning berörs direkt eller...

Det är när det är som mörkast som ljuset har möjlighet att lysa som starkast.

Inför söndag Jesaja 56:6–8 I Jesaja kapitel 56 och vers 7 säger Gud något som gör det tydligt att alla...