Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Pelle Hörnmarks hjärta klappar för mission på Balkan

Att be för kristna ledare och församlingsplantering på Balkan är av största vikt. Det menar den svenske pingstprofilen Pelle Hörnmark, som sedan 2016 är ordförande för den europeiska pingströrelsen PEF.

– Balkan är den del av Europa som är i störst behov av mission, menar han.

Tro och Liv · Publicerad 15:00, 6 apr 2022

Pelle Hörnmark är ett välkänt namn inom den svenska kristenheten. Under åren 2009 till 2016 var han nationell föreståndare för Pingst Sverige och innan dess föreståndare för pingstförsamlingen i hemstaden Jönköping. I dag är han föreståndare och pastor i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Hörnmark har under många år varit engagerad för missionen i Balkanländerna.

– Under 90-talet, efter kriget, kom jag i kontakt med församlingar och var där nere en del. Främst i Bosnien, men också i Kosovo och Serbien. Jag har fått ett hjärta för den här regionen.

Egentligen började hans hjärta klappa för denna trakt långt tidigare än så.

– För många år sedan, under Titos tid som president, var jag med på en skidresa och smugglade in biblar i Jugoslavien, berättar Pelle Hörnmark.

Efter en längre tids fokus på annat arbete har Pelle Hörnmark under de senaste åren åter växlat upp sitt engagemang för regionen. 2016 blev han ordförande för Pentecostal European Fellowship (PEF), den europeiska pingströrelsen, och har sedan dess varit på plats en del för att arbeta med stöd till pastorer, ledare och församlingar.

– Som jag uppfattar det är Balkan den del av Europa som är i störst behov av mission.

Åren har gått sedan kriget, men krutdurkarna finns kvar.

– Det finns fortfarande mycket blod som ropar från marken, tyvärr.

Pelle Hörnmark berättar att han mitt i konflikterna som råder överraskats av hur människor kan mötas i församlingen.

– Församlingsarbetet betyder otroligt mycket. I en levande församling kan man vara tillsammans kring något som står över länder och etnicitet, säger han.

En av utmaningarna är den stora utflyttning som sker.

– Unga människor känner stor hopplöshet, vi vill hjälpa människor att känna glädje i att stanna kvar. Ett annat stort böneämne är pastorer och ledarskap som är mycket utsatta. Det är även viktigt att be för församlingsplantering i regionen, det behövs arbetare till skörden.

Pelle Hörnmark framhåller att den som avser att besöka något av länderna på Balkan har möjlighet att glädja kristna syskon där.

– Om man åker på en semesterresa till Slovenien, leta upp en kyrka och var med på en söndagsgudstjänst. När man åker till Kroatien på sommaren kan man försöka få kontakt, många människor där känner sig ensamma, säger han.

I en levande församling kan man vara tillsammans kring något som står över länder och etnicitet.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10