Joel Backman, som är pastor och föreståndare i Elimkyrkan Eskilstuna, berättar att den nu aktuella boken är hans tredje bok. På frågan varför han började skriva böcker ger han först ett lite oväntat svar.
– När jag skrev den första boken gjorde jag det för att jag kände mig lite uttråkad på kvällarna. Min fru, som är sjuksköterska, jobbade ofta om kvällarna och när barnen somnat så hade jag inget att ta mig för. Då började jag skriva kreativt och det var inspirerande och gav mig mycket tillbaka, förklarar Joel, på telefon från Eskilstuna.
Sedan tillägger han att det finns ett skäl till och det är att som författare får han möjlighet att fördjupa sin predikotjänst.
En del av materialet i boken har han använt i predikningar. Han konstaterar att han lägger mycket tid på en predikan som han predikar vid ett tillfälle och där tiden är begränsad. Det finns ofta mycket mer att säga som det inte finns utrymme för.
– Mellan pärmarna i en bok kan det jag velat föra fram i predikan fördjupas och utvidgas. Det man läser och tar till sig i en bok kan man också återvända till, inspireras av och ge vidare.
Joel berättar att det var när hans son drabbades av diabetes vid sex års ålder, som han började studera vad Bibeln säger om helande. Han fastnade då för hur Jesus behandlade olika människor individuellt, med respekt för vars och ens personliga behov.
– Helande är inget enkelt ämne och vi förstår inte allt. Jag känner till släkt, vänner och församlingsmedlemmar som upplevt helande. Men jag möter också många som kämpat med fysiskt och psykiskt lidande lång tid och som fått förbön, men inte blivit helade. Vi lever här i dubbla världar, men det får inte hindra oss att fortsätta be och tro för helande och förmedla hopp och uppmuntran till människor i nöd.
I boken har Joel fokuserat på hur Jesus mötte varje människa där den personen befann sig. De tio personer som presenteras i boken var olika som människor och hade också olika behov. På frågan om Jesus vill bota sjuka svarar författaren ett rungande JA, baserat på Bibelns samlade vittnesbörd.
– Ibland har trosaspekten överbetonats, och bördan att tro har lagts på den sjuke, utan empati och förståelse för den personens situation. Då tappar vi Guds hjärta och där vill vi inte hamna. Men vi får för den skull inte sluta be för helande. Jag tror att det finns en anledning till att denna mångfald av exempel på helanden finns med i Bibeln. Människor mötte Jesus och fick den hjälp som var och en behövde.
Joel, som själv är herde och själavårdare, förstår den frustration som vi kan känna inför helande och de frågor som hänger ihop med detta. Men han säger i samma andetag att vi måste våga lyfta dessa frågor och förmedla hopp och tröst. Helande kan också vara en process, och även växa fram i samverkan med medicinsk vård.
– Samtidigt som vi lider med dem som drabbats, fortsätter vi ändå be och tro för en förändring. Jesus blir då nyckeln till tro och förväntan mitt i en svår situation. När församlingar och pastorer frimodigt delar med sig av exempel på helande, växer hoppet om en förändring. Sedan får bedjarens och den behövandes tro samverka till att förlösa ett under. Genom min bok vill jag väcka denna förväntan till liv, säger Joel Backman.