Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Ovanligt bönemöte banade väg för toppmöte och fred

Förbön om försoning var målet när pastorer från tre länder möttes på ett litet enkelt hotell vid Prespasjön 2018. Som genom ett mirakel möttes ländernas presidenter på exakt samma hotel tre månader senare i ett möte som resulterade i fredsavtal mellan länderna.

– Ett stort bönesvar! konstaterar pastor Venco Nakov som tror att Gud kan förvandla Balkan.

Tro och Liv · Publicerad 15:00, 4 apr 2022

Venco Nakov, pastor i Nordmakedonien, har på nära håll sett betydelsen av när kristna från olika delar av Balkan samlas. Samlingar som han deltagit i sedan 2006 och numera är med och leder.

– Vi som troende sjunger samma sånger, läser samma bibel – men när det kommer till nationalism, oj då är vi patrioter och sätter det över allt annat, förklarar Venco.

Den typen av nationalism som skapar misstänksamhet, förtal och hat finns överallt i kölvattnet av de många och svåra krig som återkommande drabbat regionen.

– När vi möts och delar vår historia kan vi se att vi alla har varit offer för satans verk. Han har använt den här regionen för att starta krig.

År 2018 vid Prespasjön, som ligger i Nordmakedonien, Grekland och Albanien, arrangerades en pastorsträff. De möttes på ett litet hotell vid sjön under några dagar.

– Vi bad tillsammans, berättade om våra sår, bad om förlåtelse och gav förlåtelse och välsignade varandra, berättar Venco.

Venco berättar att Gud hade gett ett tilltal inför dagarna de skulle ha tillsammans: ”När ni gör vad jag ber er att göra kommer jag sätta min spira i sjön och vågorna kommer stiga som aldrig förut och dessa vågor ska överflöda till de andra länderna i Balkan”.

– Sista dagen när vi delade nattvarden tillsammans, blåste det upp till storm på sjön och de som bodde där sa att de aldrig sett så höga vågor, säger Venco.

Men det som gav verkliga ringar på vattnet var, att tre månader senare, på exakt samma obetydliga lilla familjehotell möttes den makedonska premiärministern Zoran Zaev och grekiska premiärministern Alexis Tsipras över en lunch. Det var ett samtal som sedan, på den grekiska sidan av gränsen, mynnade ut i att de sedan skrev under ett fredsavtal som satte punkt för trettio års hat, osämja och diskussioner länderna emellan.

– Jag ser det som ett stort bönesvar att detta skedde och över att de båda sedan i parlamentet pratade om just förlåtelse och att lägga hatet bakom oss, berättar Venco med tacksamhet.

– På våra pastorsträffar har jag sagt att tiden måste komma då vi inte längre blir påverkade av politikernas tal – men att våra böner och initiativ i stället påverkar dem.

Venco vet vad han talar om och har fått se det ske på nära håll när han under sommaren 2021 kontaktade premiärministern i Nordmakedonien med ett ärende som tyngde honom.

– Mina döttrar visade mig inlägg på sociala medier där albaner och makedonier sprider hat mot varandra, trots att det är tjugo år sedan kriget med albanerna i västra delen av landet, berättar Venco.

Den nya generationen, som inte själva upplevt krig, ärver sina föräldrars konflikter. Venco skrev om detta till premiärministern och påpekade det faktum att ingen officiell försoning skett mellan de båda länderna sedan kriget 2001.

– Han svarade mig och frågade: ”Vad föreslår du?”, berättar Venco.

Venco föreslog frimodigt att man från Nordmakedoniens sida officiellt skulle uttala ett förlåt för den skada och de sår deras del i kriget orsakat den albanska befolkningen. Premiärministern tog det på allvar, gjorde så i parlamentet, och hörde sedan av sig till Venco efteråt för att tala om att det var klart.

Venco kontaktade också ledaren för det albanska partiet i Nordmakedonien, Ali Ahmeti, som varit ledande i konflikterna 2001, och framförde samma sak och fick samma gensvar. Venco föreslog då samma sak och Ahmeti följde också han Vencos råd.

– I samband med att vi firade 20 år av fred, i augusti förra året, skedde detta, berättar Venco.

– Jag tror att detta kommer ha effekt på kommande generationer.

Efter att den här intervjun gjordes kontaktar Venco Världen idag igen för att berätta ett glädjande vittnesbörd. Strax efter att vi talades vid senast reste Venco till Turkiet för att ha en pastorsträff med Balkan Call.

– Vi hade underbara dagar och pastorer från Turkiet och Grekland fick mötas i försoning, berättar Venco.

En kort tid därefter, meddelar Grekland och Turkiet att ett officiellt stadsbesök ska äga rum mellan de båda länderna, som har en lång historia av en konfliktfylld och frostig relation.

– Ett sådant möte har fömodligen inte ägt rum på hundra år mellan de båda länderna, säger Venco.

Några dagar senare hör han av sig igen:

– Såg du vad som hände i söndags?

Han syftar på mötet den 15 mars om ägde rum mellan Mitsotakis och Erdogan. Ett steg mot en mer stabil situation länderna emellan.

– En del kanske säger att det inte har något samband, att vi samlades och bad bara 24 dagar tidigare, men jag tycker mig se ett mönster i detta, säger Venco.

– Jag tror Gud har gett oss försoningens tjänst just för en tid som denna.

När vi möts och delar vår historia kan vi kan se att vi alla har varit offer för satans verk. Han har använt den här regionen för att starta krig.
Jag tror Gud har gett oss försoningens tjänst just för en tid som denna.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier