Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Kristna boenden med upplevelser i fjällvärlden

Fjällnära upplevelser blir allt mer populärt. För den som söker ett boende med en kristen huvudman finns det dessutom flera alternativ med fjällen bara runt hörnet.

Tro och Liv · Publicerad 07:00, 12 maj 2023

Vintersäsongen med skidturer och slalomåkning är nu slut för den här gången. Men det innebär inte att fjällen står obesökta under den sommaren – tvärtom. Inte minst under pandemiåren fick många svenskar upp ögonen för upplevelser i fjäll och natur och turismen ökar i många fjällområden. Dessutom finns många kristna boenden med fjällen inpå knuten att välja för den som vill övernatta i natursköna områden.

Ett av dem är Torgåsgården som beskriver att de ligger ”mitt i naturens roligaste lekplats”. Här finns Sälenfjällen i närheten, med allt vad det innebär av möjligheter till aktiviteter även under sommaren.

Men gården anordnar själva också många upplevelser med tema fjäll. Exempelvis erbjuder de matlagning utomhus tillsammans, exempelvis i skogen eller på fjället. De erbjuder även ett antal aktiviteter. Däribland skogsbad, där deltagarna – minst två per grupp – får ta in naturen och öppna sina sinnen, andas, reflektera och uppleva skogens ljud och helande kraft.

De tipsar även om att ta med kameran, för i närheten finns alla de fem stora djuren i svensk fauna – älg, björn, järv, lo och varg. Dessutom en gammal natur och mycket småvilt.

”Här hittar du inspiration och motiv vart än du går” skriver de själva på sin hemsida.

En bit norr om Sveg, i Vemhån, ligger Lägergården Björnen där det sommartid är enkelt att göra dagsutflykter i lättgångna fjäll, kanotturer och fiske med mera.

Nära fjällen ligger även Hållandsgården mellan Järpen och Åre, som drivs av syskonen Mikael, Sara och David. Gården ligger belägen invid Indalsälven och Ristafallet, och här välkomnas både enskilda gäster och större grupper. Gården är även ett populärt mål för många konfirmationsläger och gruppresor.

Här finns även en stavkyrka, uppförd 1999, där Svenska kyrkan sommartid håller andakter och konserter, och på gården finns även en stor modell att beskåda av hur Jerusalem såg ut på Jesu tid.

På Norderön, mitt i jämtländska Storsjön med utsikt över Åreskutan och Oviksfjällen, ligger Wilhelmsberg, där det bland annat finns möjlighet att tälta och campa med hsuvagn. Här är fjällen bara några mil bort, men det finns också fina vandringsleder i närheten.

Även i Lappland finns fjällnära kristna gårdar att besöka för den som söker naturupplevelser i sommar. Kyrkans fjällgård, belägen vid Sveriges djupaste sjö Hornavan, ligger i Jäkkvik, platsen där väckelsepredikanten Lars Levi Lestadius föddes.

I gårdens närhet finns vandringsleder i närheten – bland annat passerar den populära vandringsleden Kungsleden genom Jäkkvik och går alldeles förbi gården.

”Jäkkvik ligger vid fjällets fot och ger fina möjligheter till vandring” skriver Kyrkans fjällgård själva på sin hemsida.

Här anställs också en sommarvärd för första gången under den kommande sommaren, för att tillsammans med ordinarie personal möta det ökande antalet sommargäster, vandrare och turister.

Nära till vandring har även Hemavan Fjällstation. Här börjar – eller slutar – även Kungsleden som sträcker sig hela vägen till Abisko. Under sommaren görs här bland annat vandringar för grupper och det hålls även Fjällkonfa, med dagliga fjällvandringar på schemat.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00