I dag sänds Hotspots andra program i en längre serie om postmodernismen. Dagens gäst är teologen Stefan Gustavsson som under många år har studerat de stora filosofiska strömningarna i historien.
– Postmodernismen undergräver synen på att det finns något som kan kallas objektiv sanning. Det är en rörelse från det objektiva till det subjektiva, från det allmänna till det individuella, säger Stefan Gustavsson.
Under 1970-talet fick postmoderna tankar stort genomslag i akademiska världen i Frankrike. Inspirationen kom bland annat från upplysningstiden i slutet av 1700-talet.
– Upplysningen är det stora kulturskiftet då man överger kristendomen och tanken på Gud som den yttersta auktoriteten. Man sätter människan i centrum. Det sågs som ett befrielseprojekt där man inte ville vara bunden av kyrkan och dogmer. I stället såg man jaget som yttersta auktorieten, säger Stefan Gustavsson.
Idéerna som i dag beskrivs som postmodernism var alltså inte nya, menar han. Människan som alltings mått var en tanke som formulerats redan av den grekiska filosofen Pythagoras.
– Idéer vandrar ofta väldigt långsamt i historien. För de kristna idéerna tog det långt tid innan de fick genomslag, till exempel när det gäller människosyn. Så är det också med Nietzsche som ofta ses som en föregångare när det gäller relativismen. Bakomliggande idéer ligger och växer och blommar ut långt senare.
Hotspot är ett samhällsprogram som produceras av Vision Sverige och Världen idag. Programledare Marco Strömberg och Per Ewert samtalar med gäster om frågor som rör samhällsbygge och kristen tro. Programmet sänds på lördagar kl 9.00 på Världen idags Youtube-kanal och på söndagar kl 18 på TV Vision Sverige.