Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

Claes-Göran Bergstrand Foto: Privat

Claes-Göran Bergstrand: Israel är en profetisk väckarklocka

Claes-Göran Bergstrand har en lång historia som pastor, riksevangelist, debattör och böneledare med profetisk inriktning. Nu är han aktuell med boken Den sista generationen: Israel – ett utvalt folk i Guds frälsningsplan.

Tro och Liv · Publicerad 10:10, 16 aug 2022

Claes-Göran Bergstrand är aktiv inom många områden, och på senare år har han ägnat mycket av sin tid åt att skriva väldokumenterade böcker i olika ämnen. Den nu aktuella boken fick han inspiration till genom en upplevelse han hade en augustimorgon 2019.

– Jag vaknade med att jag liksom hörde en uppmaning på insidan att jag skulle skriva en bok om den sista generationen. Sedan jag konsulterat några av mina nära kollegor och fått deras uppbackning satte jag i gång med projektet. När sedan pandemin kom blev det också mer tid för att skriva, förklarar Claes-Göran per telefon.

I mer än femtio år har han haft ett stort intresse för att studera Bibeln, och särskilt de profetiska texterna. Guds handlande med Israels folk genom historien ser han som en röd tråd som löper genom hela Bibeln.

– Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att Israel har en speciell plats i den frälsningsplan som finns i Guds evighetshjärta, säger han.

– Om jag får provocera lite så är Bibeln från början ingen ”kristen” bok, utan en skildring av hur Gud har lett och bevarat Israel, till välsignelse för jordens alla folk. Guds frälsningsplan har sitt centrum i Jesus Kristus, som föddes som jude i det heliga landet. Där kommer också den sista tidens avgörande händelser att utspela sig, då frälsningsplanen fullbordas.

Israels historia innehåller både toppar och dalar, mycket av lidande och smärta, förklarar han, men också att det är en skildring av hur Gud har bevarat sitt folk genom allt. Trots att judarna under århundraden var utspridda bland alla världens nationer och har fått utstå svår förföljelse, har de varken assimilerats eller utplånats.

– Att Israel efter så många år av förskingring, och efter att nästan ha utrotas i Förintelsen, åter blev en egen nation är inget annat än ett stort under, säger Claes-Göran.

– Jesaja profeterade om detta cirka 2 700 år tidigare: ”Kan ett land komma till liv på en enda dag?” [Jes 66:8; red anm]. Det var precis vad som hände den 14 maj 1948, en händelse som många ser som ett gudomligt mirakel. Trots att landet var kargt och outvecklat, och omgivet av fiender, är nationen i dag ett högt utvecklat demokratiskt samhälle.

Claes-Göran tror att Israel är en profetisk väckarklocka som visar på att Jesus snart kommer tillbaka. Han är tydlig med att ingen kan fastslå datum och tid för detta, men personligen lever han med ett kort perspektiv.

– Bibeln säger att vi ska vara vaksamma på vad som händer. Jesus förutsade att det kommer svåra tider, och i vår värld är det många som redan upplever detta. Men den Gud som har bevarat Israel genom historien är också med sin församling i dag, säger han.

– Vår tröst och vårt hopp är att Jesus kommer hit till jorden och upprättar sitt rike.

Guds frälsningsplan har sitt centrum i Jesus Kristus, som föddes som jude i det heliga landet.

Claes-Göran Bergstrand

Ålder: 80 år.

Bor: Hässelby.

Familj: Frun Ulla, tre barn, åtta barnbarn.

CV i korthet: Pastor i Baptistsamfundet, riksevangelist, böneledare. Författare till flera böcker, bl a en historisk dokumentärroman och en bok om den karismatiska väckelsen i Sverige, där han under många år hade en ledande roll.

Aktuell: Med boken Den sista generationen: Israel – ett utvalt folk i Guds frälsningsplan. (Claes-Göran har samlat mycket material som kanske blir till en ny bok framöver.)

Fritidsintressen: Läsa Bibeln och teologisk litteratur, cykla och träna på gym, umgås med barn och barnbarn.

Brinner för: Att Sveriges kristenhet ska få uppleva en biblisk väckelse initierad av Gud, genom den helige Ande.

Ny namninsamling för att grundlagsskydda ofödda barn

Abort. Den nedstängda namninsamlingen för att grundlagsskydda ofödda barn har startats upp igen, men på en... torsdag 30/3 18:00

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Piensohos bibelstudier väcker sorg hos medlemmar i Filadelfia

Stockholm. Bibelstudierna ”Brännande frågor”, där Niklas Piensoho ifrågasatt den klassiska kristna synen på... torsdag 30/3 10:12

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00