Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Balkan-forskare: Nationella trauman hålls vid liv

Balkan – ordet som härrör från turkiskans ord för berg och regionen som kallats för porten till Europa. Beläget mellan öst och väst är liknelsen passande och det visar sig både kulturellt, politiskt och religiöst. På 1700-talet talade man om Balkan som Europas folkmuseum på grund av den rika blandningen av folk, språk och kulturer.

Tro och Liv · Publicerad 15:00, 8 apr 2022

I en biblisk kontext har regionen också en alldeles särskild betydelse. Venco Nakov, pastor och böneledare som också skriver en avhandling om fredsbevarande arbete på Balkan, berättar.

– Läser vi Nya testamentet kan vi se att 70 procent av alla breven omfattar Balkan och Turkiet. Balkan har varit en stor välsignelse för världen och fanns med i evangeliets vagga, säger han.

– Men det som är tänkt att vara en stor välsignelse ser vi ofta att fienden vill förstöra.

Generation efter generation har upplevt krig på Balkan och också i omvärldens medvetande har uttryck som ”Skotten i Sarajevo” blivit starkt förknippat med starten på första världskriget 1914.

Men de många konflikterna går långt tillbaka och blossar upp i omgångar redan på 13–,14- och 1500-talet på olika platser under det osmanska rikets framfart och erövringar.

I den nya nationalistiska anda som uppstår på många platser runt om i världen i början av 1900-talet vill man frigöra sig från Osmanska riket, vilket resulterar i de blodiga Balkankrigen 1912-1913.

– Min morfars morfar har upplevt krig, min morfar har upplevt krig, min pappa har upplevt krig och jag har upplevt krig, säger Venco Nakov.

I dag är läget fortsatt oroligt och på många platser blossar konflikter och våldsamma demonstrationer upp vilket gör att Balkan fortsatt omnämns som en ”krutdurk”. Sanimir Resic, forskare vid Lunds universitet, har skrivit boken Jugoslaviens undergång: Krigen. Freden. Framtiden (2020).

Där beskriver han i inledningen av boken att det fortfarande är: ”för tidigt att tala om en fredlig försoning mellan de stridande folken”, detta trots att kriget tog slut 1999.

Fred, utan försoning, är något flera av de pastorer och missionärer vi mött och samtalat med inför den här bilagan vittnar om är en problematisk verklighet på Balkan. Sanimir Resic bekräftar bilden i sin bok där han beskriver att det på Balkan ofta är så att nutiden blir känslomässigt sammankopplad med bilden av dåtiden.

Han förklarar vidare att den bild man har av historien kanske i många fall inte är förankrad i vetenskapliga fakta, utan i myter och legender. Detta gör att: ”många historiskt nationella trauman och tragedier hålls vid liv på detta vis.” menar Sanimir Resic.

Krigen och blodet som flutit här är starkt förknippat med de geografiska platserna det skett på. Ta bara namnet Kosovo som ett exempel – denna krigshärjade och fortsatt omstridda region – betyder ”koltrast”.

Leonora Malieku från Kosovo, som ger sin historia på sidan 4-5 i den här tidningen, berättar att namnet kommer av de många svarta fåglar som cirkulerade kring slagfälten på 1500-talet.

Vukovar, en stad i Kroatien där Donau utgör gränsen mot Serbien är en plats som hade blandad befolkning vid krigsutbrottet 1991, men som efter kriget var totalt förstörd och utsatt för etnisk rensning.

Micael Lundin, missionär som lever och verkar på Balkan, berättar att de vid ett besök i Vukovar fick höra av guiden att det ingår i skolundervisningen för varje åttondeklassare i Kroatien att resa till Vukovar.

– Vad fint, tänkte vi när vi hörde det, det är viktigt att påminnas så det aldrig upprepas igen, berättar Micael Lundin om besöket.

– Men sedan sade man tydligt till oss att syftet med resan är att påminna alla ungdomar vad serberna gjort, så att de aldrig glömmer det. Det är ju en helt annan inställning.

Venco Nakov berättar att nationalismen som separerar och sätter folkgrupper mot varandra, finns överallt också starkt i Ortodoxa kyrkan och bland väckelsekristna. Han tror att det är ett stort hinder för att Guds rike ska kunna utbredas och känner oro när han ser hur nästa generation ärver tidigare generationers konflikter, sår och trauman.

– Den här oförlåtelsen som finns är den huvudsakliga källan och det starka fästet för den onda cirkeln av återkommande krig på Balkan, menar Venco Nakov.

Men det finns många ljuspunkter med berättelser som vittnar om att försoning har skett och sker på flera platser. Venco Nakov arbetar i dag bland annat med att arrangera bönekonferenser och pastorsträffar med ledare från hela Balkan, för att verka för försoning och att tillsammans be för regionen.

–Som Kristi kropp behöver vi komma samman och prata om våra sår, samtala om vad vi varit med om och dela smärtan.

– Jag tror att den här generationen har en kallelse att ändra den onda cirkeln och att vi som troende är nyckeln till helande för det här landet, säger Venco Nakov.

Han bär i sitt hjärta en vision om att den här platsen, som finns omnämnd i Bibeln alldeles i början av evangeliets spridning över världen, än en gång ska få bli till välsignelse för världen. En vision han hoppas fler ska bli berörda av i syfte att börja be för Balkan, som aldrig förr.

Balkan

Länder som ingår i Balkan:

Albanien, Bosnien och Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Grekland, Nordmakedonien, Montenegro, Kosovo, Rumänien, Serbien, Slovenien och den europeiska delen av Turkiet.

Befolkning:

55 miljoner (utan Turkiet).

Därför är drivmedel så mycket billigare i USA än i Sverige

Bensinpris. Trots att bensinpriset i USA har sjunkit till motsvarande 10,67 kronor per liter, tros det relativt... onsdag 17/8 15:00

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier