Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Är ofödda barn människor, också när de är oönskade?

Frågan om människovärdet kompliceras av en alltmer tillämpad fosterdiagnostik, där man söker information om barnet i mammans livmoder – en sorts kvalitetskontroll. Allt talar för att allt fler screening-tester görs tillgängliga på liknande sätt och att fosterdiagnostik som leder till abort kommer att öka, menar Tomas Seidal.

Tro och Liv · Publicerad 13:09, 26 sep 2016

Ordet människovärde nämns ofta i vår tid; eller snarare ”alla människors lika värde”. Ibland används uttrycket på ett tveksamt sätt, för att rättfärdiga människors beteenden och livsval. Om detta ifrågasätts, uppfattas det som att man ”inte tycker att alla människor är lika mycket värda”. Så är det naturligtvis inte. Det höga och odelbara människovärdet handlar om vilka vi är, inte vad vi gör eller tänker. Våra handlingar och livsval är något annat. Människovärdet är dock viktigt och något som alla individer ska tillerkännas, utan undantag.

I vår kultur finns det dock ett viktigt undantag och det är när det handlar om ofödda barn, särskilt under livet första 20 veckor. Dessa allra minstas människovärde görs avhängigt av hur samhället och enskilda individer, främst modern, värderar det. Om den lilla människan är oönskad, är plötsligt människovärdet av ringa betydelse.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier