Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

Wilberforce lyckades avskaffa slaveriet i det brittiska imperiet

Som ung parlamentsledamot upplevde William Wilberforce en känsla av meningslöshet och led under perioder av depression. Men efter sin andliga pånyttfödelse blev han fylld av iver att göra gott. Han kämpade för söndagsskolor, föräldralösa, färre svordomar i samhället och – inte minst – avskaffandet av slaveriet.

Tro och liv-serie · Publicerad 05:00, 1 sep 2022

Under den senare delen av 1700-talet, när William Wilberforce (1759–1833) växte upp, var slavhandeln en redan väl etablerad affärsverksamhet i det brittiska samhället. Under senare delen av 1700-talet plundrade engelska handlare den afrikanska Guineabukten och tillfångatog mellan 35 000 och 50 000 afrikaner per år, skeppade dem över Atlanten och sålde dem till slaveri.

Det var en lönsam affärsverksamhet, som många mäktiga personer hade gjort sig beroende av. En skribent för den västindiska handeln skrev: ”Omöjligheten att klara sig utan slavar i Västindien kommer alltid att förhindra att den här trafiken överges. Nödvändigheten, den absoluta nödvändigheten, att då fortsätta, måste, eftersom det inte finns någon annan möjlighet, vara dess ursäkt.”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10