Ropa till mig, så ska jag svara dig och låta dig höra om stora och ofattbara ting som du inte känner till.
Jeremia 33:3

Världen idag

Wilberforce lyckades avskaffa slaveriet i det brittiska imperiet

Som ung parlamentsledamot upplevde William Wilberforce en känsla av meningslöshet och led under perioder av depression. Men efter sin andliga pånyttfödelse blev han fylld av iver att göra gott. Han kämpade för söndagsskolor, föräldralösa, färre svordomar i samhället och – inte minst – avskaffandet av slaveriet.

Tro och liv-serie · Publicerad 05:00, 1 sep 2022

Under den senare delen av 1700-talet, när William Wilberforce (1759–1833) växte upp, var slavhandeln en redan väl etablerad affärsverksamhet i det brittiska samhället. Under senare delen av 1700-talet plundrade engelska handlare den afrikanska Guineabukten och tillfångatog mellan 35 000 och 50 000 afrikaner per år, skeppade dem över Atlanten och sålde dem till slaveri.

Det var en lönsam affärsverksamhet, som många mäktiga personer hade gjort sig beroende av. En skribent för den västindiska handeln skrev: ”Omöjligheten att klara sig utan slavar i Västindien kommer alltid att förhindra att den här trafiken överges. Nödvändigheten, den absoluta nödvändigheten, att då fortsätta, måste, eftersom det inte finns någon annan möjlighet, vara dess ursäkt.”

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Bönefrukost i Bryssel ger inspiration för Sverige

Ledare 480 politiker och andra kristna ledare – därav även ett antal från Sverige – var i onsdags morse... fredag 9/12 00:10

Tågkaos och samhällets skörhet

Ledare Tågresandet från Uppsala och söderut i landet slogs helt ut under onsdagskvällen, detta till följd... fredag 9/12 00:00