Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Samuel Teglund efterlyser kristen krisberedskap

Samuel Teglund är ett känt namn för läsare av Världen idag. Som nyhetsredaktör och reporter syns han ofta i spalterna. Nu är han också aktuell som författare till en bok om att hantera psykisk ohälsa.

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 23 mar 2023

Det märks att Samuel Teglund är en van skribent. I korta meningar målar han upp bilden av Gud, som finns med i livets alla toppar och dalar. Budskapet är angeläget.

Det handlar om psykisk ohälsa, en folksjukdom som en del har svårt att prata om. Samuel berättar ärligt om sin egen kamp mot sjukdomen och om Guds välsignelse som finns där på djupet, mitt i allt.

När vi når Samuel på telefon säger han att skrivandet har varit ett sätt att bearbeta den egna situationen.

– Boken innehåller texter, bibelsammanhang och berättelser som jag skrivit på under en längre tid. Mycket av det jag tar upp skulle jag önska att jag själv hade haft tillgång till när min egen kris briserade, kommenterar Samuel.

Författaren varvar sina egna erfarenheter med exempel från Bibeln och andra människors erfarenheter, för att belysa det han vill förmedla. Kontentan är att även välsignade liv med Gud kan rymma smärta, lidande och djup förtvivlan. De personer som beskrivs i Bibeln var heller inga supermänniskor.

– När vi läser Bibeln i dag sitter vi med facit och vet hur de bibliska hjältarna tog sig igenom olika situationer. Men de bibliska personer som jag nämner om i boken hade inget facit, utan upplevde lidande, smärta, kamp och svårigheter liksom vi, säger Samuel.

– Läser vi Bibeln med de glas­ögonen på får vi ett annat perspektiv. Som kung David kan vi ha en ärlig och öppen dialog med Gud, där alla slags känslor finns med och lita på att hos Gud finns en utväg.

Samuel efterlyser ett större djup i förkunnelsen, att Gud är med på riktigt i livet, även i kriserna. I vissa kristna sammanhang kanske psykisk ohälsa har avfärdas med en kort bön och en hurtfrisk kommentar, på grund av okunskap.

– Vi vill helst bli av med lidandet och har man själv inte varit i situationen kan det vara svårt att förstå andra. Med perspektiv på lidandet kan vi inse att det också kan vara en plats där vi upptäcker djupen i oss själva och i Gud, säger han.

– Tro är att vila i Gud. Gud svarar inte på alla våra frågor, men han är med oss – en dag, ett steg i sänder. Så var det exempelvis för Gideon, som jag nämner om i boken.

Samuel betonar att det finns en fortsättning, även om vi inte får de svar vi vill ha. Själv har han efter flera år av kris hittat fram till en nivå som känns hanterlig och där han kan fungera som den person han är. Tron, i samverkan med vård och medicin och stöd från närstående, har gett styrka under kristiden.

– Vi lever i en fallen värld, där alla mer eller mindre kämpar med lidande och smärta. Jag efterlyser mer av kristen krisberedskap, säger han, och förtydligar:

– Med det menar jag att församlingar behöver utrusta troende med redskap så de kan vara bättre rustade när en livskris slår till.

Det är en ärlig och djupt berörande bok, som Samuel Teglund skrivit, fylld av tröst, hopp och framtidstro mitt i allt. Ibland slår texterna över i poesi, som små diktrader insprängda i den övriga texten.

Med djup och värme, grundad i den personliga erfarenheten, förmedlar boken hoppet som finns i den kristna tron. Något som är orubbligt, oföränderligt och evigt – starkare än döden.

– Ett litet ord i rätt tid kan göra stor skillnad och lyfta en person ur djupet. Att hålla fast vid Guds löften kan låta både högtravande och hurtfriskt, men även om det inte ger någon omedelbar lindring så finns det kraft i Guds ord. När vi inte når Gud via känslorna så får det bli via Ordet.

Samuel berättar att han redan fått positiva reaktioner på boken.

– Flera har sagt att de uppskattar den ärlighet och transparens jag visar genom att öppna för andra att titta in i mitt inre.

Samuel Teglund

Ålder: 37 år.

Bor: Borgstena, utanför Borås.

Familj: Frun Viktoria, sönerna Algot och Charlie.

Aktuell med: Boken Gud är ändå vid min sida – tröst, perspektiv och hopp när livet stormar (Semnos förlag)

Fritidsintressen: Fotboll på alla nivåer.

Brinner för: Att förmedla behovet av andlig krisberedskap.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10