Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Foto: Julia Nordh

Ordningen i församlingen

I Kristi kropp finns en ordning, en ”helhet”, på hebreiska – shalom. Allt hänger ihop och ska vi kunna växa upp till Kristus, till att vara en Kristi närvaro så måste dessa saker finnas, framhåller Anders Gerdmar. Författarens övertygelse är att mycket av Kyrkans sjukdomar och svagheter beror på att man inte tar detta på allvar.

Tro och liv-serie · Publicerad 10:32, 1 aug 2016

Den övernaturliga församlingen (del 5/9) Ordningen i församlingen är ett stort kapitel och jag kan bara beröra den kort här. Det är tydligt att det finns ordningar i Efesierbrevet. Det finns apostlar och profeter och troligen är det de nytestamentliga som avses. Dessa är de två främsta tjänsterna bland det vi kallar tjänstegåvorna, och deras verksamhet lägger grund för allt annat (Ef 2:20; 3:5) – men den grundsten som ligger i hörnet, Kristus, styr hur hela huset ska bli.

Visionen för Kristi kropp får vi i Efesierbrevet 4. Där finns en slags kyrkoordning: Lev i kärlek och håll fast vid det ni har: en kropp, en Ande, ett hopp, en Herre, en tro, ett dop, en Gud som är allas far (4:6). Här visar Paulus att kroppen är viktig och det är mycket troligt att han tar itu med splittringstendenser, kanske återigen mellan judar och hedningar.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Rusning efter sommarresor – nästa år

Resa. Charterbolagen sätter återigen kurs mot varmare breddgrader. Bokningstrycket för resor i sommar är... onsdag 5/8 12:00

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen