Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Fri från rökning?

Jag är frälst och andedöpt sedan 1978. Men jag kan inte sluta röka. Vad beror det på?

Tro och liv-serie · Publicerad 00:20, 24 aug 2023

Din fråga om rökning berör något som under många år bearbetats både i samhället i stort och inom kristenheten. Av din fråga drar jag slutsatsen att du upplever rökning som något du vill bli fri ifrån.

När det gäller den allmänna synen på rökning så är vi säkert överens om att den är skadlig och negativ för vår kroppsliga hälsa och något som vi därmed inser att vi ska undvika.

Så var det inte längre tillbaka i historien, innan läkarvetenskapen slagit larm om rökningens nu välkända skadeverkningar. Innan skadeverkningarna var kända, så använde även en del kristna sig av tobaksvaror. Vid förra sekelskiftet fanns det även både rökande och snusande frikyrkopredikanter, som för övrigt var sanna troende.

I början av 1900-talet blev frågan om den personliga helgelsen något centralt och viktigt inom vissa frikyrkosamfund, och rökningen blev då stämplad som något negativt. Helt enkelt något skadligt som Gud vill befria oss ifrån. Att dessutom se pengarna gå upp i rök är något som belastar varje rökares privatekonomi.

Då tobaksrökning inte förekom på den tid då Bibeln skrevs sägs det inget specifikt om just rökning i Bibeln. Kan man då dra några lärdomar från Bibeln om just rökning?

Det finns ett bibelsammanhang i 1 Korintierbrevet 6:12–20 som passar in även på detta område. Avsnittets överskrift i Folkbibeln från 2015 är: ”Den helige Andes tempel”. I vers 12 står det: ”Allt är tillåtet för mig, men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig, men jag ska inte låta något ta makten över mig.” Detta bibelställe kan tillämpas på alla typer av beroenden som får makt över mig som människa.

Jag är övertygad om att Gud både vill och kan hjälpa dig att sluta röka. Du kanske kan be någon eller några i din församling, som du har förtroende för, att hjälpa dig i bön och som medvandrare. Det kanske också finns goda exempel i din närhet, där kristna vänner som haft problem med rökningen och upplevt Guds hjälp till befrielse, som kan hjälpa dig.

Dessutom finns det organisationer som aktivt jobbar med att hjälpa människor med olika livssår, ovanor och beroenden. En sådan är den kristna organisationen Celebrate Recovery.

Under mina år som pastor har jag hört om och mött människor som varit i din situation. De har kämpat med både rökning och andra beroenden, men som också fått uppleva befrielsen från sådant som tidigare hade makt över dem. För vissa har Guds övernaturliga kraft lyft av beroendet omgående. För andra har det varit en utdragen kamp att bli fri från beroendet.

Jag önskar dig och andra med liknande problematik all Guds hjälp och nåd i den goda strävan att få leva i seger, glädje och frihet.

För vissa har Guds övernaturliga kraft lyft av beroendet omgående. För andra har det varit en utdragen kamp att bli fri från beroendet.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40