Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Fredrik Fransson engagerade hundratals unga i mission

Fredrik Fransson är i svensk missionshistoria helt unik. Han var en evangelist med pionjära drag. Han var en visionär och missionsstrateg. Fransson grundade sex missionsorganisationer – fler av dem än i dag verksamma – och inspirerade hundratals kvinnor och män att ta steget ut i missionens tjänst.

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 23 feb 2023

Fredrik Fransson föddes 1856 i Nora men emigrerade redan som 17-åring till Amerika.

Väl framme i USA insjuknade han och blev sängliggande ett helt år. Sjukdomen blev också inledningen på en svår kris gällande gudstron. I tre års tid brottades Fransson med Gud, tills han, 20 år gammal, fick ett nytt möte med Jesus som skingrade hans tvivel.

Fransson fick en kallelse att förkunna Guds ord och fick höra talas om evangelisten D L Moody och dennes framgångsrika kampanjer. Fransson sökte upp Moody som öppnade sina armar och tränade honom i evangelistens tjänst.

Efter en tid som evangelist i USA återvände Fransson till Sverige 1881. I Sverige drog Franssons stil till sig en del kritik. Det var för ”amerikanskt” menade man då Fransson utmanade människor att omvända sig och gensvara på frälsningsinbjudan direkt i mötet.

Fransson invände: ”Det som är bibliskt passar för alla folk och alla tider och att det minsann är bättre att på amerikanskt sätt bli omvänd än att på europeiskt vis gå förlorad”. Efter några års arbete i Sverige och våra skandinaviska grannländer återvände han till USA och riktade där in sig på världsmission.

De onådda folken var hans huvudfokus och då i synnerhet det stora landet i öst – Kina. Fransson inspirerade för mission i USA och var medgrundare till en organisation som sände ut 90 missionärer ifrån USA. Sedan återvände han från USA till Sverige för att väcka missionskallelser till liv. Fransson drömde om en missionsvåg från Sverige till Kina.

När den brittiske missionsledaren Hudson Taylor gick ut med ett upprop för att få tusen missionärer till Kina, lovade Fransson att han skulle rekrytera två hundra. Fransson reste land och rike runt och höll missionsmöten där unga människor avgjorde sig för Gud och överlät sina liv till missionens tjänst.

Fransson skickade Hudson Taylor ett hundra missionärer. Alla med en liten eller ingen utbildning. De flesta hade endast genomgått Franssons egna kortare missionskurser. Efter att Taylor hade sett dem, skrev han ett brev där han tillrättavisade Fransson.

Efter två år skrev Taylor ett nytt brev. Detta efter att ha sett de nya missionärernas arbete. De var andefyllda, lärde sig språket snabbt och Gud bekände sig till deras arbete. Taylor bad om ursäkt och uppmanade Fransson att skicka honom mer missionärer av det slaget.

Fransson själv skrev: ”Några av våra missionärer är vad man kallar ’selfmade men’ och vissa av dessa är våra bästa missionärer. Lägg därtill deras kunskap i engelska och kinesiska och framför allt den utbildning och fostran som den stora pedagogen, den helige Ande, ger och vi ser att våra kära missionärer inte längre anses för olärda.”

År 1900 bröt det så kallade boxar­upproret ut i Kina, då 232 missionärer led martyrdöden. Av dessa var 41 svenskar plus 15 av deras barn. Trots den stora tragedin anmälde sig snart fler svenskar frivilligt att åka ut i mission.

Fransson utmanade Jönköpings missionsförening att sända ut fler men de vågade inte och han beslöt då att bilda ett nytt missionssällskap som antog namnet Svenska alliansmissionen (SAM).

De sista sex åren av Franssons liv bestod av missionsresor världen över. 50 år gammal gav han sig av och besökte en mängd länder i Afrika, Asien och Sydamerika. Det intensiva resandet skulle efter hand ta ut sin rätt och han återvände till USA med nedbruten hälsa.

Den 2 augusti 1908, somnade han in för sista gången och på hans gravsten ristade man in bibelordet från Johannes 1:6 ”En man sänd från Gud”.

Fredrik Fransson är i svensk missionshistoria helt unik. Han var en evangelist med pionjära drag. Han var en visionär och missionsstrateg. Fransson grundade sex missionsorganisationer – fler av dem än i dag verksamma – och inspirerade hundratals kvinnor och män att ta steget ut i missionens tjänst.

Utan några andra egentliga ägodelar vid sidan om sin sönderlästa bibel, sin enkla kostym, en resväska och ett paraply, reste han från nation till nation och spred evangeliets eld vart han än kom. Människor som han mötte på sin väg kunde inte undvika att beröras. En hel del tog anstöt. Men många lät sig också tändas av samma eld.

Fransson reste land och rike runt och höll missionsmöten där unga människor avgjorde sig för Gud och överlät sina liv till missionens tjänst.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00