Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

200 ungdomar blev frälsta i Boråsväckelse

Ungdomar kom direkt från gatan och blev frälsta i den väckelse som utbröt i Pingstkyrkan i Borås på 1970-talet. Uppemot tvåhundra ungdomar blev frälsta, döpta och fyllda med Guds Ande. Många fler berördes dessutom indirekt, då team från Borås besökte andra platser och spred väckelsen.

Tro och liv-serie · Publicerad 07:00, 21 okt 2021

Birgitta, numera Wikström i efternamn, var aktiv i pingstförsamlingen i Borås redan innan väckelsen drabbade församlingen så starkt hösten 1970. I flera år hade flera av församlingens medlemmar upplevt en längtan att samlas i bön, och deltagandet i bönemötena ökade kontinuerligt.

Birgitta har starka minnen av hur en atmosfär av förväntan kom över församlingen.  

– Vi upplevde det som att praktiskt taget vad som helst kunde hända, och de som verkligen fick ett möte med Gud glömde det nog aldrig sedan. Man vågade inte utebli från något enda möte, för det kunde ju hända något spännande, säger hon.

– Pierre Enbert var den förste som blev frälst. Under den hektiska tid som sedan följde, fällde Pierre det klassiska yttrandet: ”Det är jobbigt att vara frälst”, tillägger Birgitta med ett skratt.

Det blev nämligen ett drygt jobb att ta hand om alla nyfrälsta, och resurserna räckte inte riktigt till. Själv var Birgitta en av dem som öppnade sin lägenhet för de nyfrälsta ungdomarna, och där gick det åt mycket tid för fika, samtal och förbön.

En tonårig gängledare var en av dem som tog emot Jesus.

– Han bodde nära mig, och när jag kom hem från mitt jobb satt han i trappan och väntade på mig. Det var så rörande att se honom sitta där med sin bibel, ivrig att få komma in och lära sig mer om det nya livet. Till slut sade jag till honom: ”Nu har jag inget mer att lära dig, för nu kan du mer än jag”, skämtar Birgitta.

Per-Åke Eliasson, som nu har varit pastor mer än fyrtio år, var en av de många nyfrälsta. Per-Åke berättar att han var en helt vanlig kille utan kristen bakgrund. År 1970 gjorde han sin värnplikt och när han var hemma på permis berättade hans tjej att hon blivit frälst i Pingstkyrkan.

– Jag blev helt chockad och var övertygad om att hon drabbats av masspsykos. Själv bestämde jag mig för att aldrig utsätta mig för något liknande, berättar Per-Åke.

Till slut tog ändå nyfikenheten överhanden och han gick dit, tillsammans med ett tiotal kompisar. Den kvällen berättade den nyomvände Pierre om sin upplevelse.

– Det gick direkt till mitt hjärta och sedan kunde ingenting hejda mig, konstaterar Per-Åke.

Birgitta minns fortfarande livligt hur Per-Åke den kvällen kom rusande, som skjuten ur en kanon, fram till första bänken, där han slängde sig ner på knä.

På fritidsgården Solbacken jobbade Lennart Åsberg. Hans pappa var med i Pingstkyrkan, men själv hade Lennart redan i 13-årsåldern deklarerat att detta inte var något för honom. Han ville ha roligt: dansa, festa, titta på fotboll och umgås med kompisarna.

– Längst därinne hade jag ändå en längtan efter Gud, och det fanns säkert en del som bad för mig också, konstaterar Lennart.

– En natt hösten 1970 vaknade jag plötsligt, orolig för vad som skulle hända om jag skulle dö. Det slutade med att jag började läsa Bibeln i smyg, och den 6 december 1970 var det som om en oemotståndlig kraft drog mig till Pingstkyrkan. Då fanns det inte ens på kartan att jag skulle sätta min fot där.

I den fullsmockade kyrkan stötte Lennart på ett gäng som brukade komma till fritidsgården, där han jobbade.

– En av dem var Per-Åke Eliasson, och till min förvåning fick jag höra att de alla skulle döpas den kvällen. Atmosfären av frihet, renhet och glädje berörde mig, och jag kände mig totalt överbevisad om att här är sanningen, minns Lennart.

I slutet av mötet kom Lennarts gamla söndagsskollärare ner till honom där han satt och tog med Lennart fram till första bänkraden. Lennart berättar att han sedan låg där på knä vid en bänk och bara grät i nästan en timme.

– De närmaste åren tror jag inte att det var ett enda möte utan att någon blev frälst och andedöpt. Det var en rejäl, ”gammaldags” väckelse, där människor kom i syndanöd och tog emot frälsning, säger Lennart engagerat.

Med tacksamhet minns han pastor Ingemar Rahm för dennes visa ledarskap och uppmuntran under denna tid.

– Jag är också så tacksam för dem som öppnade sina hem för oss nyfrälsta. Det hade stor betydelse för vår andliga utveckling, summerar Lennart.

Pierre Enbert var, som vi tidigare nämnt, den förste att ta emot Jesus när väckelsen kom över församlingen i augusti 1970. Så här ett halvsekel senare reflekterar han över att trots att bedjarna fick ett så påtagligt svar på sin bön om väckelse, var församlingen i stort inte så förberedd på vad som väntade. Beredskapen för hur man skulle ta hand om alla nya människor som vällde in i kyrkan var inte tillräckligt stor.

– Jag skulle vilja likna det vid hur blivande föräldrar förbereder sig på olika sätt inför att ta emot sin väntade baby i hemmet. När barnet sedan fötts lämnar föräldrarna det inte på gatan och låter det ligga där till nästa söndag.

Pierre utvecklar sitt resonemang och konstaterar att när Guds ande verkar är det ofta så att människor av olika skäl dras till gemenskapen och den varma atmosfären. Inte minst utsatta och lite udda människor, med behov av speciell omsorg och omvårdnad.

– Detta är något vi behöver ta med i beräkningen och även vara villiga att offra tid och bekvämlighet för. För mig känns det därför angeläget att understryka, att när vi ber om väckelse så måste vi samtidigt vara inställda på att betala det pris som krävs, framhåller Pierre.

Ungdomsväckelsen kom att sprida sig till andra kyrkor i stan och pågick under hela 70-talet. Många engagerade sig i missionsorganisationerna OM och UMU och gjorde kortare insatser i olika länder.

Ett initiativ som sprang fram ur den andliga rörelsen bland tonåringar och unga vuxna som började gå i Pingstkyrkan var Hässle-gemenskapen (ofta enbart kallad Gemenskapen); många av initiativtagarna bodde i stadsdelen Hässleholmen, därav namnet. Mycket hände under årens lopp, väl värt en egen historia att berättas vid tillfälle.

År 2005 anslöt sig Gemenskapen till ett församlingsplanteringsinitiativ och bildade Kyrkan i Ribbingsgården, vilket gav en nystart för båda parter.

I februari 2014 var församlingen tillbaka på Hässleholmen och antog i samband med flytten namnet Brokyrkan. Kyrkan delar våningsplan med ett bibliotek och en livaktig ungdomsgård. Med tanke på att väckelsen 1970 nådde många ungdomar från en lokal ungdomsgård, kan man säga att cirkeln därmed har slutits.

I Brokyrkan gläds man över den resa man fått vara med om och församlingen växer sakta men säkert.

Jag blev helt chockad och var övertygad om att hon [flickvännen] drabbats av masspsykos. Själv bestämde jag mig för att aldrig utsätta mig för något liknande.
Jag är också så tacksam för dem som öppnade sina hem för oss nyfrälsta. Det hade stor betydelse för vår andliga utveckling.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier