Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

Begreppet ”hus, familj” blev en betydelsefull faktor i den kristna församlingen. I NT betecknar ”huset” de kristna medlemmarna av det vanliga huset, men också de ”syskon i Kristus” som slöt upp till kristen gemenskap i ett speciellt hus.

Varför husförsamlingar?

Beteckningen ”församlingen i hans hus” i Apostlagärningarna visar att denna lilla enhet är församlingen i apostolisk tid. Husförsamlingen är visserligen också relaterad till den större församlingen på orten men var den väsentliga enheten i församlingslivet, skriver Per-Axel Sverker.

Serie · Publicerad 00:00, 5 dec 2019

I den skildring som Apostla­gärn­ing­arna ger oss av den första församlingen, framhålls att den kristna församlingen snabbt växte ur den judiska gudstjänstramen, för lärjungarna sökte sig också till egna samlingar ”i hemmen” på olika håll inom en och samma stad (Apg 2:46).

Det som berättas om samlingarna i hemmen är att dit förlade man nattvardsmåltiden, men samlingarna kunde också vara av annan karaktär: bland annat bönemöten (Apg 12:12), andliga samtal (20:7), undervisning och evangelisering (5:42, 20:20). 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Nya möjligheter för kyrkan i coronatider

Ledare En av många följder av coronaepidemin har med de lokala församlingarnas förutsättningar att fira... lördag 28/3 00:00

Blandade utmaningar i ett land vant vid att hantera kriser

Israelkommentar Coronapandemin. Coronaviruset påverkar Israel på djupet. Man har tagit i rejält för att stoppa smittspridning, men... torsdag 26/3 00:00

Daniel Alm: Vi ställer inte in, vi ställer om

Coronapandemin. Vi har några tunga månader framför oss. Det skriver pingstledaren Daniel Alm till samfundets... fredag 27/3 17:11

Kan man förlora sin frälsning?

Mot väggen När man en gång tagit emot Jesus blir man Guds barn och Jesus bor i vårt hjärta. Om man senare...

Bön under svåra tider

Bönekrönika Vi lever i omskakande tider just nu. Stora delar av hela jordens befolkning berörs direkt eller...

Vad är då Jesu poäng med att likna sig själv vid en sådan ”giftbehållare”?

Inför söndag Joh 3:11–21 Den mörka natten är en bra tid för förtroliga samtal. Ett av världens mest berömda...