Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Begreppet ”hus, familj” blev en betydelsefull faktor i den kristna församlingen. I NT betecknar ”huset” de kristna medlemmarna av det vanliga huset, men också de ”syskon i Kristus” som slöt upp till kristen gemenskap i ett speciellt hus.

Varför husförsamlingar?

Beteckningen ”församlingen i hans hus” i Apostlagärningarna visar att denna lilla enhet är församlingen i apostolisk tid. Husförsamlingen är visserligen också relaterad till den större församlingen på orten men var den väsentliga enheten i församlingslivet, skriver Per-Axel Sverker.

Tro och liv-serie · Publicerad 00:00, 5 dec 2019

I den skildring som Apostla­gärn­ing­arna ger oss av den första församlingen, framhålls att den kristna församlingen snabbt växte ur den judiska gudstjänstramen, för lärjungarna sökte sig också till egna samlingar ”i hemmen” på olika håll inom en och samma stad (Apg 2:46).

Det som berättas om samlingarna i hemmen är att dit förlade man nattvardsmåltiden, men samlingarna kunde också vara av annan karaktär: bland annat bönemöten (Apg 12:12), andliga samtal (20:7), undervisning och evangelisering (5:42, 20:20). 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Beklagligt att partitaktik tog över migrationsfrågan

Ledare Frågan om migration har hela denna vår simmat under ytan i svensk inrikespolitik, utkonkurrerad av... tisdag 7/7 15:40

Det är hög tid att pressa Kina

Ledare Den nya stormakten Kina toppar våra nyhetssidor – och det är inte goda nyheter. Varken när det... tisdag 7/7 07:15
E-tidning
Senaste magasinen