Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Foto: Julia Nordh

Makroevolution saknar bevis

De senaste decenniernas forskning har visat på allvarliga brister i utvecklingsläran. För det första har man ännu inte hittat fossila övergångsformer mellan artgrupper, och för det andra har molekylärbiologin visat att vår genetiska arkitektur är mycket mer komplicerad än grundarna av den neodarwinska teorin kunnat ana, skriver Ola Hössjer.

Tro och liv-serie · Publicerad 08:00, 14 apr 2020

Som kristna möter vi två huvudförklaringar till livets mångfald. Enligt det kreationistiska synsättet kan alla arter delas in i grupper (såsom hund- och kattdjur) med gemensamt unikt ursprung, där människan utgör sin egen grupp med Adam och Eva som första par. Den andra förklaringsmodellen, utvecklingsläran eller evolutionsteorin, gör gällande att alla arter har ett gemensamt ursprung från enkla encelliga livsformer, från vilka de utvecklats under lång tid. I detta livets träd är schimpansen vår närmaste släkting. 

I min första artikel hävdade jag att kreationismen gör det lättare att förstå Bibelns helhet, från skapelse och syndafall fram till evangeliet om Jesus. Jag skrev också att kreationismen kan förklara människans unika roll i skapelsen. Men är det ändå så att vetenskapens landvinningar talar för att vi ska överge det kreationistiska synsättet till förmån utvecklingsläran?

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fyra dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen